Intră acum și în grupul de
Seful Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, a anuntat luni ca zilele urmatoare va fi demarata o verificare a fostelor platforme industriale, „în sensul depistarii de substante si deseuri periculoase”. „Vom urmari deseurile rezultate din activitatile proprii, dar si cele rezultate din urma dezmembrarilor si dezafectarilor. Poate fi vorba despre slam-uri galvanice, cianuri, uleiuri-vopsele, eventual pesticide, dar si mercur, asa cum s-a întâmplat cu recipientul cu mercur gasit pe malul râului Suceava, la începutul lunii iunie, de un carutas”, a declarat Constantin Harasim.
Reamintim ca un recipient metalic în care se aflau aproximativ 5 kilograme de mercur alb a fost descoperit pe malul râului Suceava de un barbat din comuna suceveana Udesti. Sâmbata, 7 iunie, dupa ce a trecut vadul cu caruta în zona satului Rusi Manastioara, G. Dumitru, în vârsta de 39 de ani, a luat ansamblul pe considerentul ca e fier vechi si poate fi valorificat. Dupa ce si-a dat seama ca ceva nu este în regula, a doua zi a anuntat lucratorii postului de politie din comuna ca a gasit un recipient metalic cu o substanta de culoare argintie, pe care l-a transportat la domiciliu. Politistii s-au deplasat la locuinta acestuia, luând ansamblul si anuntând autoritatile.
La fata locului s-au deplasat grupa operativa din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava, o autospeciala de la Detasamentul de pompieri Suceava, un echipaj de politie, reprezentanti de la Garda de Mediu Suceava, de la Agentia de Protectia Mediului Suceava si Serviciul de Gospodarire a Apelor Suceava.
Astfel, s-au recuperat 4,8 kg de mercur si s-a recoltat pamânt si pietris pe care s-a scurs mercur. „Prin raspândirea mercurului pe teren natural se pot pune în pericol vietile omenesti. Mercurul este de 13,5 ori mai greu decât apa. Acesta nu face nici un fel de reactie cu apa, dar scurs în aceasta, la viteze mari înregistrate de cursul de apa se poate diviza în foarte multe particule mici si poate ajunge în apa potabila. De aceea este deosebit de periculos”, a precizat la vremea respectiva, Constantin Harasim. Ansamblul are un numar de inventar si are o scara gradata ceea ce duce la ideea ca era o instalatie de masurare.
Printre platformele ce vor fi verificate de comisarii de mediu suceveni este fosta IFA (Întreprindere de Fibre Artificiale), Metadet Falticeni- unde au existat rezervoare de cianuri, Abatorul Suceava, care detinea o centrala pe amoniac.
Intră acum și în grupul de