Intră acum și în grupul de
În timp ce pacientii inclusi în programele nationale de sanatate întâmpina dificultati în procurarea terapiei salvatoare, autoritatile sanitare de la nivel central si local declara ca nu exista o criza în domeniu.
Astfel, presedintele Colegiului Judetean al Farmacistilor, Doinita Cocris, a declarat ca problema tratamentului pentru persoanele incluse în programele nationale este reala. Aceasta a mentionat ca situatia este critica, iar printre pacientii care au de suferit se numara diabeticii, acestia gasind cu greu un medicament indispensabil, si anume insulina. „O parte din farmaciile care mai dispun de insulina, nu vor sa o comercializeze. Si asta întrucât, dupa noile liste, în care este stipulat un alt pret cu amanuntul, pacientii ar trebui sa plateasca pentru fiecare flacon 12 lei. Practic, pe lista, medicamentul e mai ieftin, dar pe raft mai scump, motiv pentru care ramâne o diferenta de suportat. Legea spune însa, ca acest medicament este gratuit si ca atare, bolnavii nu trebuie sa scoata niciun ban din buzunar. Asadar, noi nu avem voie sa-i punem la plata, dar nici nu putem sa îl dam gratis, întrucât ne amendeaza cei de la Finante. Asa ceva ar însemna ca ne sustragem de la plata impozitelor, pentru ca nu facem profit. Farmaciile nu stiu înca la ce întelegere va ajunge Ministerul si, pentru ca nu vor sa-si asume riscul de a merge în pierdere sau de a avea alte necazuri, prefera sa stea în stand-by. Chiar daca mai au medicamente pe stoc, nu le elibereaza”, a explicat Doinita Cocris.
Ministrul Sanatatii Publice a anuntat joi, ca a evaluat situatia aprovizionarii farmaciilor cu medicamente, afirmând ca exista disponibilitate din partea producatorilor internationali de a livra, în continuare, toate medicamentele necesare populatiei si de a onora, integral, comenzile distribuitorilor, inclusiv pentru programele nationale de sanatate. Eugen Nicolaescu si-a reafirmat disponibilitatea de a deschide discutii pentru realizarea unui nou memorandum, cu toata industria farmaceutica, în vederea introducerii unei noi modalitati de calculare a preturilor la medicamentele, pâna la sfârsitul lunii septembrie 2008. Demnitarul a precizat ca lista de medicamente compensate si protocoalele terapeutice atasate vor fi reactualizate, periodic, în functie de medicamentele noi care ar putea fi introduse pe piata.
Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Suceava împreuna cu reprezentantii din teritoriu ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), au efectuat în perioada 22-23 iulie 2008, un control prin farmaciile din judet, constatând ca acestea au stocuri suficiente de medicamente. Potrivit raportului întocmit de CAS Suceava, în urma acestor verificari, programele nationale de sanatate nu sunt în pericol din cauza lipsei medicamentelor, lucru care confirma faptul ca farmaciile refuza, de teama, sa onoreze prescriptiile medicilor.
Astfel, la data de 22 iulie, valorile stocurilor din farmaciile din judet erau urmatoarele: programul de diabet – 656.996,31 lei; programul de oncologie – 147.346,98 lei; programul post transplant –205.440,75 lei; programul HIV-SIDA – 144.868,93 lei.
Faptul ca în raport se mentioneaza ca sunt medicamente, acest lucru nu îi ajuta cu nimic pe bolnavii care alearga de la o farmacie la alta, poate se îndura careva sa le onoreze retetele.
Intră acum și în grupul de