Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, în ședința Consiliului Județean la proiectul de hotărâre de distribuire către localități a sumei de 1,7 milioane de lei provenită din impozitul pe venit că e vorba de „firimituri” și că a decis să transfere localităților aproximativ aceeași sumă pentru că nu prea e ce să fie împărțit deși fiecare localitate are o urgență.
„Am încercat să facem o distribuire cât se poate de echitabilă din puținul acesta. Vine câte 15.000 de lei de fiecare localitate”, a spus Flutur care a menționat că așteptările primarilor erau mult mai mari și că speră să vină și alte sume.
În schimb, consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir a spus că se vorbește de o suplimentare a fondurilor cu 1,7 milioane de lei și a constestat faptul că alocările sunt de 156 de ori mai mici decât ceea ce s-a primit.
El a explicat că în luna februarie alocările erau de nouă ori mai mici decât necesarul.
„Acum faceți același raport, dar numai la sume suplimentare”, a spus Cușnir care consideră că proporționaitatea se face cu totalul alocărilor și că matematica nu poate fi contrazisă.
Cușnir a mai spus că sumele suplimentare, respectiv banii care sunt împărțiți direct de ANAF și cei împărțiți de CJ Suceava, acoperă 40 la sută din arieratele și creditelor localităților din județ.
Flutur a răspuns că CJ Suceava a cerut primăriilor ce necesar au pentru finanțare și consideră că CJ trebuie scos din această împărțire și trebuie ca toate fondurile să fie alocate prin formulă.
„Cum împarte Ropotă 80 la sută prin formulă, poate să împartă și pe 100 la sută”, a spus Flutur.
El a arătat că suma alocată suplimentar a fost mică și vine din impozitul pe venit.
„Înseamnă că nu-i venit prea mult ca să avem parte mai mult. Deci ar trebui să ne alarmăm poate mai mult că nu sunt venituri care să fie impozitate ca să o ducem mai bine”, a spus Flutur.
El a spus că a făcut, ca niciodată, o repartizare egală.
„Oamenii așteaptă ca aerul niște rectificări pozitive pentru diverse probleme, fie că vorbim de majorarea de salarii, fie alte cheltuieli. Aici apare problema. Faptul că a fost atât de puțin ne-a adus la ideea că picăturile astea trebuie să le împărțim egal”, a spus președintele CJ Suceava.
Flutur a atras atenția că autoritățile locale trăiesc din sume defalcate de TVA și impozite și aceastea se reduc înseamnă că și ceea ce se primește va fi mai puțin.
„Politica de reducere a TVA și a impozitelor a Guvernului împinge administrațiile locale să taie ei cu mâna primarilor că sumele vor fi mult mai mici și ne ducem la capitolul dezvoltare care plânge”, a mai spus Flutur, care a menționat că „ne contrazicem de la niște firimituri”.
El a mai spus că speră ca Guvernul să găsească o soluție să preia creditul pentru proiectul „Utilități și mediu” pentru că altfel vor fi primării care vor intra în incapaciatate de plată și nu vor mai putea să acceseze fonduri europene.
Totodată, Flutur a spus că viața s-a scumpit, dar alocările sunt mai mici.
Administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, a explicat că cererile localităților din județ au crescut față de luna februarie pentru că acestea au obținut proiecte prin PNDL care trebuie să fie cofinanțate și că au nevoie de mai mulți bani față de solicitările inițiale, când nu știau că au nevoie de aceste fonduri suplimentare.
Ea a spus că totalul de arierate este de 14 milioane de lei în prezent.
Vasilciuc a explicat că cea mai mică sumă de cofinanțare e de 42.000 de lei și că aceste cereri cresc progresiv până la 122 de milioane de lei.
Dan Ioan Cușnir a contestat însă aceste date afirmând că necesarul de cofinanțare nu a crescut, că arieratele erau de 19 milioane de lei, iar acum de 14 milioane de lei și că au crescut creditele de la 3 milioane de lei la 9 milioane de lei.
Flutur i-a răspuns că una este cofinanțarea și alta este studiul de fezabilitate și că s-au făcut foarte multe studii de fezabilitate, de ordinul sutelor, care trebuiesc plătite și din acest motiv primarii au nevoie de sume suplimentare.
Intră acum și în grupul de