Intră acum și în grupul de
Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat marti, într-o conferinta de presa, ca a cerut Deutsche Bank acordul pentru prelungirea, cu cinci ani, a perioadei de gratie de rambursare a creditului, care expira în 2009, întrucât investitiile în cadrul acestui proiect nu s-au finalizat. „În momentul când nu e functional sistemul, nu ai cum face plata”, a explicat Gheorghe Flutur.
Acesta a mai aratat ca specialistii CJ Suceava analizeaza modul în care se poate debloca acest proiect, în conditiile în care sunt litigii, atât cu firmele care construiesc, cât si cu DGFP Suceava, în privinta rambursarilor de TVA.
Referitor la transferul retelelor magistrale de gaze naturale la Transgaz, Flutur a precizat ca situatia nu este clarificata, întrucât Transgaz vrea sa preia gratuit aceste retele, construite pe banii sucevenilor, o hotarâre în acest sens putând fi luata doar cu acordul consiliilor locale partenere. „Facem toate demersurile pentru a debloca proiectul”, a spus presedintele CJ Suceava, care a adaugat ca doreste ca toate centralele de cogenerare construite prin proiect sa fie puse în functiune.
Prin proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene” sunt construite centrale termice de cogenerare si retele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti si orasele Gura Humorului si Siret, precum si o retea magistrala de gaze naturale ce cuprinde 62 de localitati din judet.
Pentru realizarea investitiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani, cu o dobânda de 3,975% la care se adauga rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
Intră acum și în grupul de