Intră acum și în grupul de
Sociologul și politologul sucevean dr. Adrian Botezatu consideră că județul Suceava are o mare problemă din cauza ritmului scăzut de creștere a urbanizării, arătând că ruralul este de aproape 60 la sută, în timp ce în Franța, una dintre cele mai puternice țări în domeniul agriculturii, doar 7 la sută din populație este angrenată în agricultură.
„Din păcate acesta este handicapul județului Suceava în sensul în care suntem cam cel mai rural județ din România. Urbanul în județul Suceava este undeva la 43 la sută, în care intră și orașele ca Dolhasca, Liteni sau Milișăuți”, a spus Botezatu în emisiunea Exclusiv 90 de minute.
El consideră că este o situație tristă în condițiile în care media Europei Centrale este la 70 la sută urban, iar pentru Europa Occidentală se merge spre 85-90 la sută, idealul unei societăți ancorate în modernitate.
„Spre exemplu Franța, care este una din cele mai puternice țări în domeniul agriculturii în UE, doar 7 la sută din populație este angrenată în agricultură. Noi suntem în zona neoliticului.Nu am depășit prea mult această fază”, a spus Botezatu.
În ceea ce privește ruralitatea județului Suceava el a spus nu e necesar să se compare județul cu vestul Europei ci doar cu spațiul transilvănean unde populația germanică din Transilvania a edificat orașe de aproape o mie de ani, din anii 1200- 1300,
„Aceste comunități au lucrat de 700 de ani cu arhitecți, cu urbaniști și tuturor ne place modelul orașului de tip german. În partea cealalată de Carpați, la Primăria suceava, de 27 de ani nu există postul de arhitect. Nu există Plan Urbanistic General”, a spus Botezatu.
El consideră că în județul Suceava brandul este câinele vagabond și că această problemă nu a fost soluționată în ultimii 27 de ani.
„În județul Suceava, brandul județului este câinele vagabond. Este omniprezent. Cum în India animalul sfânt este vaca, așa este câinele vagabond în județul Suceava. Este un element reprezentativ pentru turismul în județul Suceava”, a spus sociologul.
El a adăugat că sucevenii și când merg la cumpărături la centre comerciale moderne le e frică să coboare din mașină ca să nu fie atacați de câini vagabonzi.
„În 27 de ani nu s-a găsit o soluție la această problemă. Dacă mergem în orașele din Ardeal, această problemă s-a rezolvat. Noi avem câteva tare istorice ce țin de dezvoltare urbană și modernizare pe care noi încă nu reușim să le înțelegem”, a mai declarat Botezatu.
Intră acum și în grupul de