Intră acum și în grupul de
Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că 55 de medici de familie şi reprezentanţi ai asociaţiilor pacienţilor participă la mitingul organizat în Piaţa Victoriei din Bucureşti.
Medicul sucevean a spus că nemulţumirile medicilor de familie se referă la subfinanţarea medicinei primare, iar pichetările sediilor CAS şi Prefecturilor judeţelor din ţară din data de 2 noiembrie 2017 au avut ca scop atragerea atenţiei autorităţilor asupra problemelor cu care se confruntă medicii de familie.
Ea a mai spus că au fost înaintate autorităţilor memorii din partea reprezentanţior Asociaţiei Medicilor de Familie, însă la rectificarea bugetară nu s-a majorat procentul pentru domeniul medicinei de familie.
Noi participăm la mitingul de la Bucureşti
“La rectificarea bugetară nu s-a mărit deloc procentul pentru medicina de familie, care era una dintre revendicările noastre principale, pe care trebuie să o înţelegeţi ca o dorinţă a noastră de îmbunătăţire a activităţii medicale a medicilor de familie în folosul pacienţilor şi nu ca o creştere salarială, aşa cum se acreditează ideea”, a eplicat Badrajan.
Secretarul general al CM Suceava a precizat că Ministerul Finanţelor a răspuns în solicitarea reprezentanţilor medicilor de familie că nu s-a primit nici o cerere din partea CNAS privind majorarea bugetului pentru medicina primară.
Ea a menţionat că medicii de familie din judeţ care nu participă la mitingul organizat miercuri, la Bucureşti, nu vor elibera acte în baza contractelor cu CAS, însă vor acorda asistenţă medicală conform programelor cabinetelor medicale, iar pacienţii nu vor avea de suferit din punct de vedere al actului medical.
Badrajan a spus că în cazul în care nu vor fi soluţionate solicitările medicilor de familie este posibil ca de la 1 ianuarie 2018 aceştia să refuze să mai semneze vreun act cu Casele de Asigurări de Sănătate
“ Probabil va trebui să trecem la nişte măsuri mai ferme. Noi am încercat cât am putut, la limitele decenţei şi ale bunului simţ, dar probabil că nu se poate şi trebuie să trecem la nişte măsuri mai drastice”, a menţionat medicul sucevean.
Ea a atras atenţia asupra faptului că în următorii zece ani, potrivit unor calcule, jumătate din necesarul de medici de familie nu va mai fi acoperit cu medici de familie, întrucât medicina primară nu mai este atractivă în condiţiile subfinanţării.
Badrajan a spus că în prezent, media de vârstă a medicilor de familie aflaţi în activitate este de peste 55 de ani la nivel naţional, în timp ce în judeţul Suceava media de vârstă este de peste 60 de ani.
“Cam astea sunt perspectivele, din urmă nu vine nimeni, pentru că medicina de familie nu este atractivă din motivele pe care le-am spus dintotdeauna. Mereu suntem pedepsiţi, mereu suntem subfinanţaţi şi are de suferit actul medical, mereu suntem denigraţi”, a mai spus medicul sucevean adăugând că medicii de familie se străduiesc să-şi desfăşoare activitatea cât mai bine cu fondurile primite de la CAS.
De precizat este că în memoriile înaintate de reprezentanţii medicilor de familie CAS şi Prefecturilor se solicita crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistența medicală primară, față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale, crearea mediului propice unei relații funcționale medic – familie – comunitate pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor României, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul său și în acord cu pregătirea și realitatea medicală a secolului XXI şi recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de