Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Suceveanul, a declarat, marți, după sfințirea Sălii „Bucovina” din Palatul Administrativ din Suceava că acum se vorbește de statul parlalel, arătând că nu sunt două state paralele, ci două state mafiote.
IPS Pimen a spus că Bucovina a avut durerile ei în timpul ocupației austrice, dar și mângâierile ei.
Înaltul ierarh a explicat că după ocuparea Bucovinei s-a poruncit ca învățământul să fie în limba germană și că au fost proteste chiar și ale sihaștrilor de la Sihăstria Putnei care erau atașați de istoria și destinul celor din acest colț de țară, dar că tot atunci, după ce s-au desființat mănăstirile și au rămas doar trei mănăstiri în funcțiune, averile acestora au fost luate în administrare de guvernul austriac, iar împăratul s-a opus confiscării și astfel, pentru că trebuia să existe un proprietar, a înființat Fundația religioasă greco-orientală ortodoxă din Bucovina.
IPS Pimen a subliniat că la vremea respectivă era respectată proprietatea unei biserici, ceea ce nu se întâmpăă astăzi.
„Cum să spui tu, Romsilva, că niciodată nu au fost pădurile bisericii?”, a spus Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților care s-a întrebat ce are a face solicitarea retrocedării proprietății fondului bisericesc cu legea retrocedării și că se spune că Biserica nu a fost proprietar, că a fost administrator, sau beneficiar într-un fel.
„E dureros. (….) Se zice de două state paralele. Nu! Două state mafiote!. Cum sunt unii, sunt și ceilalți”, a spus înaltul ierarh.
IPS Pimen a adăugat că el nu știe să mintă și nu știe să fure și că nu poat să fie nepăsător față de valorile de patrimoniu din Bucovina care au nevoie de o îngrijire specială, foarte mare și că este nevoie de bani și materiale.
„Dacă Biserica va prelua proprietatea aceasta, lucrează mai bine, mai ieftin și la timp cu ajutorul specialiștilor”, a spus IPS Pimen.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a subliniat că veniturile obținute prin exploatarea pădurii, prin Statut se îndreaptă către monumentele istorice, către școli, către spitale, către persoane aflate în diferite lipsuri.
IPS Pimen a mai anunțat că Statutul fundației a fost reactualizat și că s-a stabilit că împărțirea bugetului va fi făcută în urma consultărilor și că astfel de va stabilit cât revine pentru îngrijirea pădurii, cât pentru domeniul social, pentru educație și alte domenii.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că discuții zbuciumate au fost în Bucovina și acum o sută de ani și sunt și acum, dar că trebuie să fie găsită rezolvarea.
„Discuții zbuciumate, Bucovina le-a avut și acum 100 de ani, le avem și astăzi discuțiile zbuciumate pe anumite teme importante. Trebuie să le acceptăm și mai mult decât atât trebuie să găsim rezolvare. Luciditate, înțelepciune și rezolvare”, a spus Flutur.
Intră acum și în grupul de