Intră acum și în grupul de
Executivul judetean sucevean ar dori ca împreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM) sa gaseasca o solutie urgenta de stabilire a unui operator de gaze naturale în municipiul Câmpulung Moldovenesc, pentru a pune în functiune centrala de co-generare, care este deja functionala. Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat marti, într-o conferinta de presa, ca face demersuri pentru solutionarea urgenta a problemei operatorului de gaze naturale din municipiul Câmpulung, unde s-a finalizat în urma cu doi ani investitia, prin proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”, privind aductiunea de gaze naturale si constructia centralei de cogenerare, dar sistemul nu poate fi pus în functiune din cauza ca nu a fost desemnat un operator de gaze naturale.
Acesta a aratat ca, în principiu, în judet trebuie sa fie un operator zonal pentru gaze naturale, dar ca va trebui gasita, de urgenta, o solutie punctuala pentru Câmpulung Moldovenesc. Gheorghe Flutur a reamintit ca la licitatia pentru desemnarea operatorului de gaze naturale din judet, organizata de MEF, nu a fost prezent nici un ofertant. „Suntem în discutii cu MEF si ANRM”, a tinut sa informeze presedintele Consiliului Judetean.
Totodata, presedintele CJ Suceava a mentionat ca împreuna cu Directia Generala a Finantelor Publice Suceava a fost gasita o solutie pentru recuperarea TVA din sumele alocate investitiilor prin proiectul de utilitati prin facturarea directa între constructor si primariile beneficiare, fara implicarea firmei Bucovina Ecoterm Gaz, care a fost înfiintata de CJ Suceava pentru administrarea proiectului.
Bucovina Ecoterm Gaz, firma detinuta de CJ Suceava, nu s-a putut înscrie la licitatia organizata de Ministerul Economiei si Finantelor pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în judet, pentru ca nu poate obtine certificat fiscal, având datorii reprezentând TVA, în valoare de aproximativ 11 miliarde de lei vechi, în acest sens fiind si în litigiu în instanta cu DGFP Suceava.
Bucovina Ecoterm Gaz SA Suceava a câstigat, în urma cu doi ani, licitatia pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în judet, dar licitatia a fost contestata de unul dintre participanti si, ulterior, procesul-verbal al licitatiei a fost anulat în instanta. Dupa aceasta licitatie anulata, Ministerul Economiei si Finantelor a organizat, în luna iulie, licitatia în vederea desemnarii operatorului de gaze naturale în localitati sucevene incluse în programul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”, dar la care nu a fost nici un ofertant, desi era de asteptat ca Bucovina Ecoterm-Gaz sa fie prezenta. CJ Suceava a depus, la începutul lunii martie, la Ministerul Economiei si Finantelor, documentatia pentru organizarea licitatiei de desemnare a operatorului retelei de gaze naturale din localitatile sucevene care sunt racordate la retea în urma investitiilor prin programul judetean de utilitati.
În prima etapa a fost depusa documentatia pentru stabilirea operatorului de gaze naturale pentru 34 de localitati din judet, printre care municipiile Câmpulung Moldovenesc si Vatra Dornei, orasele Solca, Milisauti, Dolhasca si Cajvana si comunele Dumbraveni sau Todiresti, care au retea interioara la care trebuie facut doar racordul si localitatile din apropierea conductelor de medie presiune fara instalatii de distributie interioare.
În etapa a doua vor fi cuprinse celelalte 30 de localitati incluse în proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”.
Reteaua de conducte magistrale pentru transportul gazelor naturale construita pâna în prezent în judetul Suceava prin proiectul respectiv va fi transferata companiei Transgaz, care va continua investitiile prevazute.
Pentru realizarea investitiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutsche Bank Londra.
Intră acum și în grupul de