Intră acum și în grupul de
Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, ce a dat în folosinta, în urma cu câteva zile, noul Computer Tomograf, se confrunta cu o avalansa de cereri din partea populatiei, în mare parte persoane care nu au indicatii pentru efectuarea unei investigatii cu acest tip de aparat, dar care doresc cu orice pret, sa fie explorate. Purtatorul de cuvânt al Spitalului Judetean, dr. Tiberiu Bradatan, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinte de presa, ca asupra personalului medico-sanitar care lucreaza cu tomograful sunt exercitate presiuni pentru a se realiza aceste expuneri, desi sunt destul de periculoase pentru sanatate si ca atare trebuie efectuate numai atunci când este absolut necesar. Acesta a precizat ca sucevenii vor tomografii chiar si contra cost, fara o examinare prealabila din partea unui medic specialist sau de medicina de familie. „Lumea nu stie la ce se supune solicitând aceste iradieri. Nicaieri în lume nu se fac asemenea radiografii daca situatia nu o impune. Nu este normal. Înainte de a se ajunge la examinarea tomografica, trebuie facute alte investigatii. Îsi expun corpul la niste riscuri inutile”, a explicat dr. Bradatan, precizând ca o tomografie craniana reprezinta echivalentul a 5 radiografii efectuate pe acelasi segment anatomic.
Cu mai multe precizari vine specialistul în radiodiagnostic si imagistica medicala care deserveste computerul tomograf din spitalul sucevean, dr. Anca Girigan, care tine sa precizeze ca este foarte important pentru populatia suceveana sa înteleaga faptul ca explorarea tomografica reprezinta cea mai invaziva (iradianta) forma de investigatie radiologica. Aceasta afirma ca , efectuata fara discernamânt, investigatia poate avea efecte negative importante asupra organismului, rezultate din scaderea capacitatii de aparare, sub actiunea nociva a razelor X. “Din acest motiv, este indicat ca aceasta explorare sa fie precedata de analize de rutina si alte tipuri de examinari, si numai în cele din urma sa fie efectuata si doar la indicatia medicului”, spune dr. Anca Girigan.
Dr. Anca Girigan a mai mentionat ca toti doctorii de la Spitalul Suceava, specializati în computer tomografie, au în spate multi ani de studii (inclusiv de radiologie generala si ecografie generala), efectuate în tara si în strainatate (Olanda, Belgia, Franta), “cel putin egali cu ai medicilor <de înalta clasa>, veniti din Iasi sa lucreze la Grupul Explora”. „Spitalul Suceava a achizitionat cel mai performant tomograf din judet la momentul actual, de la General Electric, produs în 2007, cu 8 slide-uri, deci cu cel mai mic grad de iradiere si cu posibilitati de diagnosticare foarte precise.
Concurenta între cele 3 tomografe din judetul Suceava, de la Spitalul Judetean Suceava, unitatea privata Bethesda si Grupul Explora Iasi- punct de lucru Suceava, nu poate fi decât în beneficiul populatiei, determinând scaderea preturilor, posibilitatea de efectuare a acestei investigatii la alegere si, în acelasi timp, mentinerea unui standard crescut al profesionalismului medical si al atitudinii corecte fata de bolnav”, spune dr. Girigan.
Astfel, pacientii sau apartinatorii care au indicatii pentru o examinare tomografica, trebuie sa se prezinte la Spitalul Judetean Suceava -etajul I, unde a functionat si tomograful vechi, cu biletul de trimitere parafat de medic si analizele efectuate, în vederea unei programari. Dupa ce s-a stabilit data investigatiei, se va face plata examinarii, la casieria unitatii, situata la etajul II.
Urgentele vor avea întotdeauna regim preferential, la fel si bolnavii asigurati internati, care nu vor suporta costurile.
Conducerea Spitalului Suceava nu a stabilit deocamdata tarifele care urmeaza a fi percepute persoanelor din afara pentru o explorare, dar acestea vor fi “cât se poate de competitive”, a spus purtatorul de cuvânt al unitatii. „Compartimentul economic face o cercetare de piata, în judet si în tara, pentru a stabili preturile pe segmentele anatomice ce vor fi explorate”, a mai spus dr. Bradatan.
Intră acum și în grupul de