Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că cea mai mare nerealizare în anul 2017 este neaccesarea de fonduri europene pe finanțarea 2014-2020.
Lungu a spus că însă că au fost aprobate și de Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional (AMPOR) portofoliul de proiecte depus de municipiul Suceava în vederea accesării de fonduri europene pentru realizarea acestora.
„După ce în luna noiembrie am obținut avizul ADRNE, am primit OK-ul și din partea Ministerului. Deci putem depune proiecte”, a spus Lungu.
El a menționat că municipiul Suceava este singurul municipiu reședință de județ din regiunea Nord Est care are aprobarea și a Guvernului pentru a depune aceste proiecte.
Municipiul Suceava vrea să cumpere prin aceste proiecte 40 de autobuze electrice, să înființeze un centru multifuncțional în Ițcani, să ridice o grădiniță în Burdujeni Sat, să reabiliteze rețele termice.
O altă nerealizare în anul 2017, este nefinalizarea licitației pentru salubritatea menajeră a spus Ion Lungu.
Primarul a trecut la nerealizări pierderea finanțării europene pentru o grădiniță în Obcine și că nu s-a transferat pădurilor Șipote și Zamca la municipalitate deși a fost depus un proiect de lege în Parlament.
La realizări, Ion Lungu a arătat că au fost turnate covoare asfaltice pe străzile Ciprian Porumbescu, Scurtă, Aleea Nucului, Florilor și a fost reabilitată zona Bazar și Suceava Shopping City, dar și amenajarea a 516 locuri de parcare precum și asflatarea a străzilor de pământ Constantin Moraru, Lev Tolstoi, iar la străzile Mihail Sadoveanu și Bogdan Vodă s-a dat ordinul de începere a lucrărilor.
Totodată, în 2017 a fost finalizată licitația și s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea străzii Vasile Bumbac, a fost fluidizat traficul în zona Calea Unirii-Bazar și a început realizarea documentației pentru un nou pod peste râul Suceava.
La Sala Polivalentă a fost aprobat studiul de prefezabilitate la Compania Națională de Investiții care este la aprobare în Comisia tehnico-economică din MDRAP.
Un alt proiect finalizat, a precizat primarul este cel al Zonei de agrement unde se va continua amenajarea cu noi obiective, gazul metan în cartierul Burdujeni urmează să fie introdus după ce proiectul tehnic a fost realizat și se pregătește licitația pentru execuția lucrării.
În 2017 s-au finalizat 80 de noi apartamente ANL și a început proiectul pentru un bloc pentru angajați din sistemul bugetar.
În cartierul Europa s-au realizat străzi și parcări și s-a lucrat la alimentarea cu energie electrică.
Tot în 2017 săau realizat trei module metalice la Piața Burdujeni și se introduce încălzirea în Piața Centrală.
Primarul a subliniat că în anul 2017 a continuat implementarea proiectelor cu finanțare elvețiană, respectiv modernizarea iluminatului public cu lămpi tip LED, proiect realizat 90 la sută, au fost montate punctele de încărcare pentru autovehicule electrice, urmează să fie aduse mașini electrice la Primărie și zece bicilete electrice pentru polițiștii locali.
Totodată, primarul a anunțat că a fost finalizat Registrul Spațiilor Verzi în municipiu și că Planul Urbanistic General este în faza de avizare la APM.
În 2017 a fost început proiectul de reabilitare a statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare și a fost început proiectul de pentru realizarea Monumentului Unirii.
Mai mult, primarul a menționat la realizări și începerea proiectului de modernizare a Ștrandului Ițcani.
În anul 2017 municipalitatea suceveană a organizat mai multe acțiuni culturale, a realizat parteneriate cu Soroca și Betleem, a sprijinit Spitalul Județean de Urgență, dar și sprotul sucevean.
Intră acum și în grupul de