Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, miercuri, alături de primarul Sucevei, Ion Lungu, la ceremoniile de marcare a împlinirii a 543 de ani de la bătălia de la Podul Înalt și a transmis un mesaj de unitate.
„Ștefan cel Mare a unit și unește. Un gând îndreptăm către toți urmașii lui Ștefan de dincoace și dincolo de Prut, dar și din nordul Bucovinei. Ștefan cel Mare este un model care trebuie să ne folosească de curaj, demnitate, vitejie, credință, diplomație pentru interesul țării”, a spus Flutur în discursul său.
Președintele CJ Suceava a vorbit în discursul său și despre Programul Ștefanian lansat anul trecut în Cetatea de Scaun a Sucevei.
„Anul trecut, în Cetatea de Scaun a Sucevei ne întâlneam, reprezentanți din toată Moldova, pentru a deschide Programul Ștefanian, moment în care, în capela Cetății, au fost pomeniți 72 de domni moldoveni, aici unde nu s-a mai slujit de 350 de ani. Anul acesta avem multe acțiuni pe care să le facem împreună în cadrul Programului Ștefanian. Lansăm Drumul lui Ștefan care trece și pe aici pe la Dumneavoastră, prin Vaslui și prin toată Moldova”, a declarat Flutur.
El a arătat căDrumul lui Ștefan cel Mare ce va trebui materializat cu indicatoare către obiectivele turistice, ctitorii ale voievodului.
„Invităm la acțiuni consistente în Programul Ștefanian unde așteptăm și pe cei de la Cetatea Albă, Chilia, Orhei, Soroca, Hotin, să fie parte a acestui mare proiect al celui mai mare român”, a mai spus Flutur.
Gheorghe Flutur și Ion Lungu au depus coroane de flori la Ansamblul monumental „Podul Înalt” alături de alte oficialități din județele Moldovei care au participat la acest moment.
Primarul Sucevei a subliniat că a depus o coroană de flori din partea municipalității sucevene la monumentul „Podul Înalt” pentru că „avem datoria să facem cunoscută istoria noastră şi să promovăm imaginea celui mai mare român din toate timpurile Ştefan cel Mare”.
La inițiativa autorităților sucevene, la manifestare a fost invitat actorul Marius Rogojinschi care a prezentat un monolog din finalul piesei „Apus de Soare”.
Bătălia de la Podul Înalt, a avut loc în data de 10 ianuarie 1475 lângă orașul Vaslui, între armatele aliate creștine moldo-maghiaro-polone sub comanda lui Ștefan cel Mare și oastea otomano-munteană sub conducerea lui Suleiman Pașa.
În pofida diferenței mari de forțe, turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând (după spusele unor cronicari) aproape toată armata. Este considerată cea mai mare înfrângere din istoria islamului în fața unei armate creștine, Ștefan cel Mare fiind numit eroul creștinătății.
(T.B.)
Intră acum și în grupul de