Noul director BRCT Suceava, Cezar Grozavu: Programul de cooperare România-Ucraina este programul operațional al României cu cea mai întinsă acoperire geografică


Intră acum și în grupul de

Noul director al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră(BRCT) Suceava, Cezar Grozavu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă că Programul Operațional Comun România-Ucraina gestionat de BRCT Suceava este cel mai întins program operațional al României, dar și cel mai provocator.

Grozavu a spus că a revenit la Suceava după mai bine de 12 ani, iar până acum am coordonat proiecte de infrastructură ale POR și că a avut ocazia să contribuie la lansarea primului apel de proiecte pe POR pe infrastructura rutieră și la redactarea primei cereri de finanțare pe infrastructura rutieră.

„Am decis să schimb puțin abordarea finanțărilor europene, venind acum pe componenta de cooperare teritorială europeană”, a spus Grozavu care a menționat că Suceava este gazda unui birou care coordonează colaborarea dintre România și Ucraina.

El a subliniat că acest biroul contribuie la instrumentul european de vecinătate, la reducerea disparităților din zona de graniță, la îmbunătățirea condițiilor de mediu, sănătate publică, siguranță, mobilitatea persoanelor, bunurilor și capitalului.

„BRCT Suceava se află într-un moment cheie, care, pe de o parte închide programul trilateral România-Ucraina-Republica Moldova, care a fost coordonat de Suceava și începerea unui nou program România-Ucraina”, a spus Grozavu.

El a precizat că pentru el este o provocare această funcție pe care a preluat-o la începutul anului în urma unui concurs.

Cezar Grozavu a spus că este o provocare în primul rând personală, pentru că este, sucevean, dar că Programul de Cooperare România Ucraina este cel mai provocator, pe de o parte pe axele de intervenție și pe de altă parte acoperirea geografică care se întinde de la Odesa la Ujgorod.

„Este cel mai întins program operațional al României. Este o provocare și întotdeauna am acceptat provocările”, a spus Grozavu.

Programul Operațional de Cooperare România-Ucraina 2014-2020 are o valoare totală de 60 de milioane de euro contribuție europeană la care se adaugă 6 milioane de euro contribuția beneficiarilor.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Autoritate de Management a Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020, a lansat în data de 18.12.2017 două apeluri de proiecte.

Primul se adresează proiectelor HARD (proiecte a căror componentă de infrastructură depășește 1 000 000 euro), iar alocarea financiară totală disponibilă este 19 100 000 euro, iar al doilea apel se adresează proiectelor SOFT (proiecte care nu includ componentă de infrastructură sau  a căror componentă de infrastructură are o valoare mai mică de 1 000 000 euro), iar alocarea financiară totală disponibilă este 17 000 000 euro.

 


Intră acum și în grupul de