Intră acum și în grupul de
Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Găşpărel, a declarat că maşinile utilizate de personalul Gărzii Forestiere Suceava pentru controalele privind circulaţia materialului lemnos vor fi dotate cu camere video, arătând că achiziţia acestor dispozitive a fost realizată la sfârşitul anului trecut.
“În acest sens, am dispus ca fiecare verificare ce se desfăşoară cu maşina de serviciu pe drum forestier să fie filmată şi filmarea să fie depusă odată cu raportul. Acest lucru protejează pe de o parte personalul silvic de agresiuni sau de incidente pe care le poate genera o astfel de acţiune, iar pe de altă parte în cazul în care există contestaţii în instanţă cu privire la comportamentul sau veridicitatea celor constatate o putem folosi ca probă”, a precizat Găşpărel.
El a mai spus că drona achiziţionată în urmă cu doi ani a fost utilizată “cu succes” în 2017 atât la depistarea cazurilor de falsificare a produselor accidentale, cât şi pentru monitorizare, fiind situaţii în care Parchetul a solicitat să se folosească acest mijloc pentru a se indentifica sau a certifica existenţa unor pagube în fondul forestier.
Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava a precizat că în 2017 s-au organizat două şedinţe de instruire privind utilizarea tabletelor şi a sistemelor moderne de măsurare, respectiv sistemele GIS şi GPS, cu ajutorul specialiştilor de la Universitatea Transilvania din Braşov.
Găşpărel a menţionat că în cursul anului 2017 instituţia şi-a completat schema de personal prin angajarea a şase consilieri, iar parcul auto a fost înnoit, în prezent având 24 de autoturisme, din care şase de teren.
El a mai spus că în plan instituţional una dintre priorităţile anului în curs va fi ocuparea a 14 posturi vacante din cele 86 de posturi de la nivelul Gărzii Forestiere Suceava.
„După cum ştiţi, în acest moment legislaţia nu ne permite prea multe, dar sperăm ca pe viitor să se realizeze o deblocare a acestor posturi”, a declarat Găşpărel.
Printre priorităţile anului 2018 ale Gărzii Forestiere Suceava se numără activităţile ce vizează preluarea în pază a unei suprafeţe cât mai mari din fondul forestier.
“Anul trecut, s-a modificat Codul Silvic în sensul creării acestei posibilităţi ca toate suprafeţele de fond forestier, al căror proprietar nu este cunoscut sau a decedat şi nu este realizată dezbaterea succesorală să fie preluate. Suntem în faza de pregătire a informaţiilor la această dată avem pentru unele comune constituită baza de date cu aceşti proprietari care au fost puşi în posesie, care nu şi-au delimitat suprafeţele şi nu le-au gestionat şi sunt lăsate de izbelişte şi pe care intenţionăm să le preluăm, iar în momentul în care proprietarul îşi va realiza dezbaterea succesorală, va certifica suprafaţa pe care o deţine, va putea să intre pe un contract normal cu un control silvic şi să beneficieze chiar şi de acea plată pentru paza pădurii”, a explicat Găşpărel adăugând că la nivelul judeţului Suceava ar fi vorba de câteva zeci de mii de hectare, care sunt foarte disparate, iar din acest motiv misiunea va fi „destul de grea”.
El a menţionat că în acest an vor fi intensificate controalele la ocoalele silvice, dar şi în domeniul exploatării şi comercializării materialului lemnos.
Inspectorul şef al GF Suceava a mai precizat că instituţia intenţionează să achiziţioneze softuri care vor permite prelucrarea imaginilor captate de dronă.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de