Intră acum și în grupul de
Autorităţile sanitare sucevene revin cu un avertisment „foarte serios” către părinţi şi medicii de familie să acorde o atenţie deosebită vaccinării antirujeolice a copiilor, în special a celor aflaţi în zonele din apropierea graniţei, în contextul atenţionării de călătorie emise de MAE privind înregistrarea de noi focare de rujeolă în Ucraina, inclusiv în regiunea Cernăuţi.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat pentru NewsBucovina, că în contextul avertizării de călătorie emise de MAE privind cazurile de rujeolă raportate în Ucraina, autorităţile sanitare sucevene revin cu un avertisment “foarte serios” către toţi părinţii şi medicii de familie din judeţul Suceava de a acorda o atenţie deosebită a vaccinării antirujeolice a copiilor.
Zorescu a spus că de la începutul acestui an în judeţul Suceava au fost declarate 19 cazuri de rujeolă, unele dintre ele cu forme grave, care au necesitat intervenţii de terapie intensivă.
Zorescu a precizat că ultimul caz de îmbolnăvire s-a înregistrat la un copil în vârstă de 10 luni din Vicovu de Sus, nevaccinat, şi care a prezentat complicaţii respiratorii foarte grave.
“Rujeola evoluează cu forme grave, cu complicaţii respiratorii, în general, la copiii mici, de aceea nu înţelegem ezitarea, în continuare, a multor părinţi care refuză să-şi vaccineze copiii”, a subliniat Zorescu.
Medicul epidemiolog sucevean a explicat că prima doză de vaccin ROR se administrează începând cu vârsta de 9 luni, doză care trebuie repetată la vârsta de un an.
“Toţi copiii îmbolnăviţi sunt nevaccinaţi, unii cu vârsta mai mică de 9 luni, dar o parte dintre ei ar fost probabil protejaţi dacă şi contacţii lor familiali erau corect vaccinaţi. Atenţionăm, în special populaţia din zonele din apropierea graniţei cu Ucraina, să se acorde o atenţie deosebită vaccinării antirujeolice a copiilor, întrucât în zonele respective există o circulaţie intensă a persoanelor”, a menţionat Zorescu.
Ea a mai declarat că în judeţul Suceava vaccinarea antirujeolică este, în continuare, “suboptimală”, în condiţiile în care doar 60 la sută din totalul copiilor catagrafiaţi au fost vaccinaţi antirujeolic.
De precizat este că Ministerul Afacerilor Externe a emis, vineri, o atenţionare de călătorie prin care informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Ucraina că, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătăţii din Ucraina, în 2018 continuă să se înregistreze noi focare de rujeolă (pojar).
În atenţionarea de călătorie se precizează că Centrul de Sănătate Publică al Ministerului Sănătății din Ucraina a informat că în primele două săptămâni din 2018 s-au înregistrat 1285 de cazuri de rujeolă (856 copii și 429 adulți), iar cele mai multe cazuri au fost raportate în regiunile Ivano-Frankivsk: 275, Cernăuți: 274, Transcarpatia: 194 și Odessa: 157.
“Conform datelor statistice furnizate de autoritățile de resort din Ucraina, în 2017 au fost înregistrate 4782 de cazuri de rujeolă (1292 adulți și 3490 copii) în 24 de regiuni din Ucraina, cele mai multe cazuri fiind depistate în regiunea Ivano-Frankivsk: 1344, Odessa: 1256 și Transcarpatia: 637. Începând cu luna septembrie 2017, instituțiile locale abilitate au demarat o campanie intensivă de vaccinare a minorilor”, se menţionează în atenţionarea de călătorie emisă de MAE.
În documentul respectiv se arată că recomandarea medicală a specialiștilor constă în verificarea statusului vaccinal pentru rujeolă / antecedentele de boală şi, dacă este cazul, vaccinarea antirujeolică cu minim două săptămâni înainte de efectuarea călătoriei. De asemenea, se recomandă evitarea adunărilor și a locurilor publice unde boala se poate răspândi ușor.
“Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: +380445009932, +380445009934 și +380445009935, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefoanele de permanență ale Ambasadei României în Ucraina: +380936252717; Consulatului General al României la Cernăuți: +380932709260; Consulatului General al României la Odessa: +380955412788; Consulatului României la Solotvino: +380682140918”, mai precizează MAE.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de