Intră acum și în grupul de
Rectorul USV, Valentin Popa, a fost validat, luni, în comisiile reunite de specialitate ale Senatului și Camerei Deputaților cu 22 de voturi pentru și 12 voturi împotrivă.
Dezbaterea în comisie a început cu un protest al celor din opoziție, respectiv parlamentari liberali au venit cu o panglică tricoloră pentru a ridiculiza faptul că Valentin Popa a spus „pamblică” în loc de panglică și i-au cerut să învețe alfabetul, iar senatorul USR Mihai Goțiu i-a oferit „Gramatica practică a limbii române actuale”.
Valentin Popa a fost criticat de parlamentarul liberal Raluca Turcan care a apreciat că este „un moment rușinos” pentru audierea publică a unui candidat de ministru al Educației.
„Mă gândeam că nu sunteți lăsat să vorbiți prea mult și se roagă să citiți”, a spus Turcan care a menționat că mii de profesori sunt în ipostaza să-și plece privirea când o persoană propusă pentru funcția de ministru deschide gura.
Ea i-a cerut lui Popa să reflecteze la ce transmite miilor de copii care învață limba română și au profesori exigenți.
Turcan a mai spus că antecedentele „rușinoase de limba română” au determinat ca zeci de rectori să susțină o persoană politică, fără să se consulte cu structurile de conducere ale universităților respective, ceea ce dovedește că toate pozițiile de rectori din universități au o comandă politică.
Parlamentarul liberal i-a mai spus lui Popa că ultimul an de zile în materie de educație a fost un an pierdut și că din 111 măsuri asumate în programul de guvernare PSD a îndeplinit doar 9 la sută și acelea au fost „de suprafață”.
Ea l-a întrebat pe Popa cu ce legitimitate va conduce un sistem exigent ce trebuie să atingă calitatea, în condițiile în care pentru el calitatea lasă mult de dorit.
Turcan i-a cerut candidatului de ministru să răspundă dacă va ajunge să închidă școli, întrucât banii de salarii ajung doar pentru primele nouă luni fără să fie luată în calcul creșterea salarială prevăzută de la 1 martie.
În replică, președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, și secretarul aceluiași organism, Mihnea Costoiu, membri ai comisiilor de specialitate din Parlament, au susținut că demersul rectorilor nu a fost unul politic, ci a fost un demers pentru ca în funcția de ministru al Educației să fie promovat un rector.
Costoiu a explicat că în actualul Guvern ar urma să facă parte patru rectori, ceea ce dovedește că noul cabinet va avea personalități cu experiență și care au susținerea mediului academic din universitățile lor.
Lui Popa i s-au adresat întrebări privind reducerea abandonului școlar, despre cum va soluționa problemele privind toaletele din afara unităților școlare, de modul cum va fi clasififcat sau finanțat învățământul superior, despre costul per elev ori despre autorizarea ISU a unităților școlare, dar și despre învățământul minorităților.
El a oferit răspunsuri la majoritatea întrebărilor, dar nu a fost foarte specific în ceea ce privește învățământul preuniversitar, menționând că nu este încă foarte bine informat cu problematica acestuia, dar că va reveni în fața comisiei pe parcursul mandatului, dacă va fi validat, și va oferi informațiile necesare.
În urma votului, Valentin Popa a fost validat cu 22 de voturi pentru și 12 voturi împotrivă. (N.B.)
Intră acum și în grupul de