Intră acum și în grupul de
Ministrul desemnat al Educației, Valentin Popa, a explicat, luni, în cadrul audierilor din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, că a greșit de mai multe ori în exprimare în calitate de rector, dar că acestea au fost din cauza emoțiilor când vorbește în public.
„Este vorba de toate reacțiile care apar după un colaj de afirmații extrase din discursuri din ultimii trei ani. Nu mă pot exprima foarte exact legat de acest colaj. Ce pot să vă spun este că într-adevăr, recunosc, că în acești ultimi șase ani în care am fost rector am făcut, cu siguranță, și dezacorduri , am avut, probabil, și bâlbe și cuvinte stâlcite, și greșeli gramaticale, în general datorate, evident, emoției, lucru care se vede când vorbesc în public și uneori dorinței de a argumenta cu pasiune”, a spus Popa în cadrul audierilor.
Nu a negat că a făcut în trecut astfel de greșeli și susține că acestea nu sunt onorante, nici pentru un rector, cu atât mai puțin pentru un ministru al Educației Naționale.
„Dar să ne uităm, totuși, cine nu mai greșește? Oare găsim o personalitate publică, astăzi, la care să analizăm discursurile publice din ultimii trei ani și să nu găsim niciun dezacord? Am văzut și câteva intervenții care mă criticau și erau pline de dezacorduri”, a spus Popa.
El a subliniat că, în calitate de ministru al Educației, trebuie să aibă un limbaj perfect.
„Mă voi strădui să îl am”, a spus Popa.
El a amintit că este inginer electronist și că știe că astăzi se lucrează cu sunete digitale, adică cu o înșiruire de biți de 0 și 1.
„Modificarea de către un specialist a unui sunet astăzi este un mizilic. Este extrem de ușor ca în această înșiruire de biți să introduci sau să scoți litere”, a spus Popa.
El a adăugat că nu vrea, sub nicio formă, să spună că acel colaj a fost falsficat, mai ales că a recunoscut că i s-a întâmplat să facă dezacorduri și greșeli de exprimare.
„Nu cred că există cineva în România să dorească să îmi facă un rău deosebit, sau cineva care să plătească așa ceva”, a mai spus Popa.
El a mai declarat că a fost foarte batjocorit pentru că a folosit cuvântul pamblică.
„Este foarte posibil ca cea mai mare parte a bucureștenilor să nu cunoască faptul că mai mult de 50 la sută din comunitățile din Moldova folosesc cuvântul pamblică. Am folosit cuvântul pamblică toată viața mea, este un cuvânt din dicționar, este un regionalism. Toată viața mea am locuit în Suceava, iar școala am făcut-o în Iași, cu execepția stagiilor în străinătate. Întotdeauna am vorbit așa și sunt mândru că sunt bucovinean și voi folosi în continuare regionalismele pe care le-am folosit toată viața chiar dacă, aici, în București, de multe ori am fost privit cu zâmbete atunci când am avut un accent diferit sau când am folosit aceste regionalisme”, a conchis Valentin Popa.(T.B.)
Intră acum și în grupul de