Intră acum și în grupul de
Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute că una dintre prioritățile pe care le are în anul 2018 este creșterea siguranței în trafic în condițiile în care județul Suceava este de cinci ani consecutiv pe primul loc în țară în ceea ce privește accidentele rutiere și accidentele rutiere grave.
„La finalul anului 2018 vreau să coborâm din acest clasament. Printr-un pachet integrat de măsuri îmi doresc să reușim să reducem numărul de accidente și să creștem siguranța în trafic. Este absolut necesar”, a spus prefectul.
Mirela Adomnicăi a dezvăluit că în fiecare dimineață, împreună cu conducerea IPJ Suceava, monitorizează accidentele care se produc în ziua precedentă și a cerut să i se raporteze și vârsta șoferilor vinovați, dar și dacă provin sau nu din județul Suceava.
Ea consideră că una dintre explicații pentru numărul mare de accidente rutiere o reprezintă specificul județului Suceava care are cea mai mare rețea de drumuri naționale care traversează județul, iar peste 60 la sută traversează zona rurală.
„În momentul în care aceste drumuri naționale trec prin comune deja începe riscul în ceea ce privește pietonii, în ceea ce privește nerespectarea vitezei legale”, a spus prefectul.
Ea a declarat că este vizibilă implicarea Poliției Suceava în ceea ce privește controalele în trafic și că sunt cetățeni ușor nemulțumiți în ceea ce privește această insitență.
„Permisele sunt ridicate în special pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și nu este zi în care să nu aud că avem două-trei permise ridicate din aceste considerente. Este de neacceptat. Este de neacceptat această manifestare de imprudență în trafic pentru că, până la urmă, îți asumi consecințele unei imprudențe în trafic în ceea ce te privește, dar sunt acele victime nevinovate: șoferii care conduc corect, care nu au asemenea atitudini iresponsabile”, a precizat prefectul.
Adomnicăi a menționat că fiecare zi înseamnă 10-15 permise ridicate pentru diverse motive, dar în mod constant sunt depistați șoferi care conduc sub influența băuturilor alcoolice.
Prefectul a mai declarat că în programul de creștere a siguranței în trafic o altă măsură pe care o are în vedere o reprezintă marcajele, cel puțin trecerile de pietoni și axa transversală și că CNAIR a reușit să finalizeze procedurile de licitație și că în acest an se va soluționa și problema marcajelor rutiere.
Ea a menționat că împreună cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri s-a reușit, anul trecut, în regie proprie, să fie executate marcaje în zonele școlilor și a zonelor mai populate pentru siguranța pietonilor și șoferilor.
Prefectul a mai declarat că va discuta și cu primarii în ceea ce privește iluminatul public pentru că este nevoie de iluminat public în special în zonele trecerilor de pietoni.
„O altă zonă pe care o văd în pachetul integrat este modul mai riguros în care vor fi obținute permisele de conducere în urma examinărilor. Și acum decontăm permisele de conducere obținute fără a avea certitudinea că au fost dobândite și competențele și siguranța că ar putea șofa din prima zi de la obținerea acestui permis de conducere”, a spus prefectul.
Ea a adăugat că la școlile de șoferi cursanților li se vor prezenta filme cu accidente grave pentru a înțelege că trebuie să respecte prevederile legale.(T.B.)
Intră acum și în grupul de