Intră acum și în grupul de
Manifestările prin care se marchează împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei au fost deschise, sâmbătă dimineața, în Sala Voievozilor din Cetatea de Scaun a Sucevei, în prezența a numeroase oficialități, cu citirea documentului care atestă documentar Suceava, respectiv scrisoarea Principelul Petru I Mușat adresată regelui Poloniei, Vladislav al II-lea Jagello, în care este menționat marele împrumut financiar de „trei mii de ruble de argint frâncesc” pe care voievodul moldovean îl acorda acestuia din urmă, gajul fiind regiunea Pocuției , document datat la 10 februarie 1388 și emis în Cetatea Sucevei.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a făcut apoi o prezentare succintă a istoriei Cetății de Scaun, arătând fazele de dezvoltare a cetății și importanța acestui obiectiv, menționând că odată cu anul 1675 în urma luptelor polono-otomane, otomanii au decis să fie dărâmate cetățile moldovenești Suceava și Neamț, an în care Cetatea de Scaun suferă prima mare demantelare.
Cetatea peste zece ani suferă o prăbușire pe latura de nord în urma unui cutremur.
Ulterior, odată cu venirea austriecilor, cetatea intră în ansambluri de bunuri ale statului și li se permite sucevenilor să folosească piatra pentru construcții edilitare.
Emil Ursu a mai arătat că prima restaurare modernă a cetății se datorează arhitectului Karl A. Romstorfer care între 1895 și 1904 care degajează zidurile de moloz și se face planul cetății, ocazie cu care sunt recuperate foarte multe piese arheologice.
Directorul Muzeului Bucovinei a prezentat și următoarele perioade de restaurare a obiectivului, ultima fiind făcută în perioada 2010-2015 când i s-a dat actuala față în urma unui proiect cu finanțare europeană.
De menționat este că la manifestarea de deschidere a manifestărilor de marcare a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, invitați de primarul Ion Lungu, au fost prezenți și foștii primari Filaret Poenaru și Ioan Toma, în timp ce fostul primar Marian Ionescu a transmis că nu poate participa.
Între participanți s-a aflat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Mirela Adomnicăi, IPS Pimen Suceveanu, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, parlamentarii Angelica Fădor, Ioan Bălan, Virginel Iordache, Andi Grosaru, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai instituțiilor descentralizate, dar și reprezentanți ai administrațiilor partenere ale Sucevei din Sosnowiec-Polonia, Cernăuți-Ucraina și Soroca-Republica Moldova.
Manifestările au continuat cu o slujbă de pomenire oficiată în Capela Cetății de Scaun, semnarea protocolului de înfrățire între Suceava și Soroca și acordarea de diplome și medalii aniversare mai multor personalități.
Programul va continua sâmbătă după amiaza cu concerte în zona centrală a orașului, cu Trupa 9 Sucaeva, Unison Band și Carla`s Dreams.(N.B.)
Intră acum și în grupul de