Intră acum și în grupul de
Peste 3200 de nou-născuţi au fost testaţi anul trecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în vederea depistării precoce a deficienţelor de auz, iar alţi 400 au fost testaţi pentru depistarea deficienţelor de văz.
Medicul şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Dana Murariu, a declarat că, în cursul anului trecut, în această secţie au fost testaţi 3264 de nou-născuţi în vederea depistării precoce a deficienţelor de auz în cadrul Programului naţional de screening auditiv.
Medicul primar Dana Murariu a precizat că din totalul nou-născuţilor testaţi, 260 au necesitat retestarea auditivă, care a fost efectuată de medicii specialişti ORL ai spitalului sau de medici ai Secţiei ORL din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi.
Murariu a explicat că unii dintre aceşti copii au fost retestaţi auditiv, întrucât proveneau din familii de persoane cu dizabilităţi(surdo-muţi), în alte situaţii copiii au avut probleme la naştere, respectiv patologie neonatală cu ventilaţie mecanică şi/sau prematuritate, iar rezultatul iniţial al testării auditive efectuate cu aparatul Echo-Screen a fost negativ, ceea ce înseamnă că nou-născutul nu aude.
Medicul sucevean a subliniat că depistarea precoce a deficienţelor de auz la nou-născuţi creşte şansele de recuperare auditivă a copiilor prin dispensarizare în serviciile medicale din specialitatea ORL, dar şi de prevenire a surdităţii ca urmare a intervenţiei la timp prin implant cohlear.
Referindu-se la derularea Programului naţional de screening pentru depistarea precoce a retinopatiei prematurităţii, medicul Dana Murariu a precizat că în cursul anului 2017 au fost testaţi 403 nou-născuţi, 263 dintre ei fiind prematuri, iar 140 de nou-născuţi au fost internaţi în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală şi au necesitat oxigenoterapie mai îndelungată, care creşte riscul apariţiei retinopatiei.
Medicul sucevean a spus că aceşti copii au fost monitorizaţi de medicul oftalmolog din spital, iar atunci când a fost nevoie unii dintre aceştia au fost trimişi pentru consult oftalmologic de specialitate la Spitalul Clinic de Copii “Sf.Maria” Iaşi.
Ea a mai spus că şapte dintre nou-născuţii care au fost consultaţi la spitalul ieşean au beneficiat de laserterapie pentru stoparea retinopatiei, aceştia fiind prematuri cu greutate extrem de mică la naştere, de sub 1000 de grame sau au necesitat ventilaţie mecanică timp de 5-7 zile, cu concentraţie crescută de oxigen.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de