Intră acum și în grupul de
Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, într-o conferință de presă, că se fac eforturi pentru deschiderea unui centru de permanenţă în cartierul sucevean Burdujeni, Primăria Suceava urmând să pună la dispoziţie un spaţiu pentru această destinaţie, dar şi dotările aferente.
Zorescu a spus că dificultăţi sunt întâmpinate în găsirea a cel puţin cinci medici de familie dispuşi să lucreze într-un astfel de centru.
Ea a precizat că a reuşit să convingă până acum doar trei medici de familie, dintre care doi pensionari, pentru a se asocia în vederea înființării unui centru de permanență. Zorescu a menţionat că în cadrul unei întrevederi avute luni cu primarul Sucevei, Ion Lungu, acesta a anunțat că Primăria Suceava poate pune la dispoziție, în cel mai scurt timp, un sediu în cartierul Burdujeni, care să aibă dotarea corespunzătoare, dar şi paza asigurată în timpul nopţii.
”Azi ne întâlnim cu medicii de familie care au cabinete în cartierul Burdujeni și poate reușim să înființăm măcar un centru. Fac apel la colegii care au cabinete sau domiciliul în municipiul Suceava, să formăm măcar o echipă pentru un centru de permanență”, a spus Zorescu.
Directorul executiv al DSP Suceava a precizat că tariful plătit de stat medicilor de familie pentru activitatea desfăşurată în centrele medicale de permanență este de 40 de lei/oră, cu majorarea cu 4 lei/oră pentru fiecare medic, pentru dotarea trusei de urgență, iar asistentele medicale care lucrează în astfel de centre sunt plătite cu sume cuprinse între 20 și 22,5 lei/oră.
Ea a menţionat că serviciile medicale în cadrul acestor centre medicale de permanenţă sunt gratuite atât pentru pacienţii asigurați, cât și neasigurați, iar asistenţa medicală este asigurată în intervalul orar 15,00- 08,00 de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi în timpul sărbătorilor legale programul este de 24 de ore.
Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul nr. 1.484 din 21 decembrie 2017 care prevede că pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în regim de gardă se poate înfiinţa un centru de permanenţă prin voinţa liber exprimată a minimum 2 medici de familie, titulari de cabinete de medicină de familie, indiferent de forma de organizare, care pot coopta alţi medici de familie pentru a se constitui un grup de 7 medici.
Conform ordinului respectiv, în situaţia în care se doreşte înfiinţarea unui centru de permanenţă, dar numărul medicilor din zonă este mai mic decât numărul minim de 5, atunci pot fi cooptaţi medici de familie care nu sunt titulari de cabinet pentru a constitui echipele de gardă necesare funcţionării centrului de permanenţă.
În cadrul unui centru de permanență poate fi acordată asistență medicală în afecțiuni acute, dar şi în cazul urgențelor medico-chirurgicale (cod verde), în limitele competenței medicului de familie și în funcţie de posibilitățile tehnice.
Totodată, medicii care lucrează în aceste centre pot da trimitere pacienţilor pentru a se prezenta la specialiști în vederea internării în afecțiunile acute și urgențele medico-chirurgicale care depășesc competențele medicului de familie, dar pot eliberara şi adeverințe medicale pentru pacient, cu care acesta se va prezenta a doua zi la medicul de familie pentru prescrierea rețetei.
De precizat este că în municipiul Suceava sunt 53 de cabinete ale medicilor de familie, iar în judeţul Suceava funcţionează centre de permanenţă la Cajvana, Vicovu de Sus şi Paltinu, un al patrulea centru de permanenţă, Med Fam Bucovina Nord, are arondate comunele Brodina, Ulma, Straja şi Bilca.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de