Flutur anunță discuții în toate zonele județului pentru proiectul „Zestrea Bucovinei” la Centenarul Unirii. La Fălticeni se va discuate despre schimbul de idei culturale Bucovina – Regat și rolul acestora în realizarea Unirii, dar și dezvoltarea comerțului transfrontalier


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, miercuri, inițiererea proiectului „Zestrea Bucovinei” care își propune editatrea de materiale, pe domenii, privind contribuția Bucovinei la statul român după unirea cu România, în acest sens urmând să fie organizate dezbateri în toate zonele județului.

„În aceste zile am continuat seria întâlnirilor convocate în vederea completării și detalierii calendarului de evenimente care vor avea loc în județul Suceava sub egida Centenarului. Luni a avut loc întâlnirea cu reprezentanții etniilor din Bucovina, ieri m-am întâlnit cu directorii muzeelor din județele implicate în Programul Ștefanian. Astăzi, la Consiliul Județean, am avut o întâlnire cu șefi de instituții, cu persoane reprezentative din domenii care au avut o importanță deosebită în dezvoltarea socio-economică și culturală a Bucovinei”, a spus Flutur.

El a arătat că la întâlnirea de miercuri au fost prezenți reprezentanți ai Ordinului Arhitecților, Institutului „Bucovina” Rădăuți – cu 25 de ani de existență, Arhivele Naționale, dar și  din domeniile sănătate, educație, cadastru, energetic, silvic, căi ferate, rețele de apă, dar și primarii municipiilor Suceava și Rădăuți și un delegat de la Primăria Vatra Dornei.

„Au fost abordate teme care țin de istoricul în domeniile respective: cadastrul în Bucovina, istoria și modele de administrare a pădurii în Bucovina în perioada anterioară Unirii, evidențierea clădirilor de patrimoniu reprezentative și elemente de arhitectură veche existente în Bucovina, precum și riscul la care sunt expuse în prezent, istoria și situația învățământului în Bucovina, istoricul  electro-energetic al Bucovinei, aducțiunea de apă, istoria căilor ferate – linii și gări, minerit, agricultură, domeniu balnear”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava.

Flutur a menționat că având în vedere volumul mare de obiective și informații din fiecare domeniu, s-a convenit realizarea de materiale referitoare la aceste valori privind contribuțiile cu care a venit Bucovina la Marea Unire, materiale care vor fi editate pe domenii și vor fi incluse într-un proiect, ”Zestrea Bucovinei”.

 

Pentru ca acest proiect să fie cât mai acoperitor, Flutur a anunțat că se vor organiza, după un calendar stabilit cu primarii,  în tot județul, pe zone, dezbateri pe domenii, la Suceava – pe administrație publică, urbanism și învățământ, la Rădăuți pe cultură și creșterea animalelor și agricultură ținând cont și de existența hergheliei, la  Siret pe comerț, servicii, amenajarea apelor, la Câmpulung Moldovenesc pe cadastru și modele de administrare în domeniu silvic, la  Vatra Dornei, pe turism, edificii balneare și minerit, la Gura Humorului pe etnii și sisteme fortificate de apărare, iar la Fălticeni pe schimbul de idei culturale Bucovina – Regat, rolul acestora în realizarea Unirii, dar și dezvoltarea comerțului transfrontalier.

„De asemenea, dorim să realizăm o acțiune de aplicare de plăcuțe pe obiective care au avut un rol în dezvoltarea Bucovinei și acolo unde au avut loc evenimente care au marcat procesul de înfăptuire a Unirii”, a spus Flutur.

El a mai declarat că săptămâna viitoare se va lucra pe calendarul de evenimente în Comisia Centenar, fiind foarte multe propuneri, multe evenimente, pe parcursul acestui an, al Centenarului.

„Spre final, odată ce ne apropiem de Ziua de 28 Noiembrie, Ziua Centenarului Unirii Bucovinei cu Țara, vom organiza evenimente speciale, de amploare, cum ar fi cele din data de 27 octombrie, la 100 de ani de la convocarea Adunării Constituante care avea rolul de decide cu privire la Unirea Bucovinei, apoi în perioada 6-12 noiembrie, vom avea acțiuni în mai multe localități din județ, pornind de la Suceava, cu debut la Burdujeni, apoi un traseu ce cuprinde Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți și Siret, pentru a marca rolul și meritele Armatei române în acea perioadă”, a spus Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a mai anunțat că un program aparte, cu momente festive, urmează să fie organizat pe 28 Noiembrie, de Centenarul Unirii Bucovinei.(T.B.)


Intră acum și în grupul de