Intră acum și în grupul de
Academicianul Răzvan Theodorescu a felicitat, vineri, autoritățile sucevene pentru grija pe care o au față de monumentele înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, arătând că alte județene nu au aceeași preocupare și riscă să piardă monumentele din acest registru mondial.
„Spre cinstea județului Suceava, monumentele UNESCO sunt aici foarte onorate”, a spus Theodorescu la lansarea, la Muzeul de Istorie din Suceava, a volumului „Despre cultura de ieri și românii de azi-convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu” de Narcis Dorin Ion.
El a arătat că alte județe riscă să să piardă aceste monumente din registrul mondial.
„Vreau să vă spun că sunt alte județe în țară care au monumente UNESCO și care riscă în momentul de față să le piardă din acest mare registru mondial pentru că nu se ocupă de ele”, a spus academicianul.
El consideră că la Suceava lucrurile sunt diferite pentru că este o altă abordare.
„La Suceava lucrurile stau altfel pentru că Suceava este o Europă în miniatură. Sunteți cu un pas înainte și lucrul acesta se vede în civilitate, în urbanitate, în tot, până și în gastronomie”, a spus Theodorescu.
El și-a amintit de prima sa sosire la Suceava, în calitate de student care era pe șantierul arheologic al Cetății de Scaun.
Atunci, bunica sa, o moldoveancă din Piatra Neamț, soție de doctor, care în perioada interbelică a circulat cu mașina inscripționată cu crucea roșie prin diverse provincii ale țării i-a spus:„Ai să te duci în Bucovina.Ai să vezi ce e cu Bucovina. Când mergeam cu bunicul tău cu mașina, prin Moldova noastră, până la Ițcani, copiii aruncau cu piatră după mașină. După Ițcani aruncau cu flori”.
Academicianul a arătat că „asta a fost imaginea care i-a creat-o bunica sa despre Bucovina.„
„Am venit și m-am îndrăgostit de Bucovina. Am încercat să o slujesc cât am putut de bine și când eram ministru”, a spus Răzvan Theodorescu.
Prof. univ. dr. Ioan Opriș, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, prezent la această manifestare, a declarat că Răzvan Theodorescu a introdus monumentele din Bucovina în Patrimoniul Mondial UNESCO.
„A fost cel care a prezentat în conclavurile UNESCO înscrierea monumentelor Bucovinei în patrimoniul mondial, intuind ceea ce foarte mulți nu credeau atunci, succesul pe care îl va aduce pentru această parte de țară ceea ce dânsul a instituit în vocabularul UNESCO: culoarele culturale”, a spus Opriș.(T.B.)
Intră acum și în grupul de