Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, va participa în perioada 22-23 martie la Bruxelles la evenimentele EDEN 2018, organizate de Comisia Europeană prin Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenorial și IMM-uri (DG GROW), și Agenția de finanțare a Comisiei Europene pentru IMM-uri (EASME).
Astfel, potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Suceava, în data de 22 martie va avea loc Ceremonia de acordare a premiilor EDEN, organizată în cadrul unei gale, pentru a premia 18 destinații de excelență pentru turismul cultural.
Gheorghe Flutur va primi trofeul EDEN 2017 Winner (locul I), pentru proiectul depus de Consiliul Județean Suceava prin structura sa de turism, CNIPT, prin care Suceava a fost desemnată Destinație Europeană de Excelență pentru turismul cultural tangibil.
A doua zi, în 23 martie se desfășoară a douăsprezecea întâlnire a rețelei EDEN, la care participă reprezentanți ai destinațiilor EDEN (câștigători și cei clasați pe locul al doilea), coordonatorii proiectelor naționale EDEN, ambasadorii EDEN.
În cadrul acestui eveniment, din data de 23 martie, fi semnată Declarația de la Bruxelles, de către câștigătorii EDEN.
Proiectul EDEN „Destinații Europene de Excelență” a fost lansat în anul 2006, de Comisia Europeană, având ca obiective creșterea vizibilității destinațiilor, creșterea conștientizării asupra diversității şi calității ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, dezvoltarea turismului durabil precum și crearea unei rețele între destinații (Rețeaua EDEN).
Desemnarea Destinațiilor Europene de Excelență s-a făcut prin concursuri organizate de autoritățile naționale de turism din fiecare țară participantă la proiect, conform temei stabilite în cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, întrunit la nivel european, destinațiile desemnate însemnând winner (locul I) şi runners-up (cele clasate pe locurile 2-5).
Ca urmare a participării la concurs, beneficiile din partea autorității organizatoare (în România, Ministerul Turismului) au fost premierea primelor cinci destinații prin acordarea de diplome, cu ocazia ediției de toamnă a Târgului de Turism al României, de la Romexpo – București și oferirea unui spațiu de prezentare în standul autorității de turism și includerea primelor cinci destinații în rețeaua națională EDEN, dar și mediatizarea pe site-ul ministerului și în mass – media.
Totodată, beneficiile din partea Comisiei Europene reprezintă premierea destinației clasificate pe locul I, în cadrul unei festivități organizate la nivel european și oferirea de spațiu de prezentare la stand, realizarea unei prezentări pentru destinația clasificată pe locul I, pagină special dedicată destinației clasificate pe locul I, pe un site-uri .eu, mediatizare în materiale informative ale instituțiilor europene, dar și acces la Rețeaua EDEN şi la Asociația Rețelei EDEN.
În România au fost organizate șapte ediții, cu certificare EDEN, iar din județul Suceava au fost certificate în anul 2012, pentru turismul rural Cârlibaba (locul III), în 2013, pentru turismul accesibil Șaru Dornei (locul IV), iar în 2017, pentru turismul cultural tangibil Municipiul Suceava (winner).
În 2017 după Suceava pe următoarele locuri s-au clasat Țara Chioarului, Sighetu Marmației, Colinele Transilvaniei și Șcheii Brașovului.
Premiul primit de municipiul Suceava a avut în vedere investițiile realizate în Suceava în infrastructura specifică și în reabilitarea obiectivelor culturale, moștenirea culturală
În ultimii ani, în Suceava au fost realizate investiții importante, de amploare: modernizarea Aeroportului ”Ștefan cel Mare”, principală poartă de intrare în Bucovina, valoare proiect aprox. 40 milioane Euro, reabilitarea și modernizarea Muzeului Bucovinei -”O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul III”, valoare proiect 60,67 milioane lei, reabilitarea și modernizarea Cetății de scaun a Sucevei, valoare proiect 44 milioane lei, reabilitarea lăcașurilor religioase din Suceava – Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, Biserica Mărăuți, Biserica Sf. Înviere, Mănăstirea Zamca, Biserica ”Turnu Roșu”, dezvoltarea Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava și recunoașterea meritelor sale ca principal catalizator al formării profesionale din zonă, dezvoltarea infrastructurii specifice de turism.
Moștenirea culturală, Suceava este una dintre cele mai vechi și mai importante așezări ale României, cu un destin istoric și cultural de excepție.
Suceava a fost capitală a Moldovei timp de două secole, istoria sa fiind legată de numele câtorva dintre cei mai cunoscuți voievozi ai Moldovei, între care Petru Mușat, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Petru Rareș.
Aici au fost construite primele două sedii mitropolitane ale Moldovei, iar la Curtea Domnească şi-a avut reședința sfatul domnesc.
Perioada austriacă și-a pus amprenta pentru aproape un secol și jumătate prin arhitectură și mozaic etnic, aici s-a impus un spirit de civism și toleranță reciprocă, rar întâlnite în Europa.
Din perioada interbelică, după unirea Bucovinei cu România, orașul a devenit reședință de județ. Dezvoltarea economică, edilitară, social-culturală şi urbană a Sucevei a continuat liniile din perioada anterioară.
După instaurarea regimului comunist în România (a doua jumătate a secolului trecut), orașul intră într-un proces de industrializare rapidă, odată cu deschiderea platformelor industrial. Totodată, vechea arhitectură, dominată de stilurile neoclasic și art nouveau, este înlocuită cu cea comunistă.
Pe lângă acestea, Suceava are 84 valori de patrimoniu (cetăți, monumente de artă și ansambluri arhitecturale, monumente de artă religioasă, monumente de arhitectură etnografică, patrimoniu industrial imobil, monumente de artă plastică, vestigii arheologice), din care una înscrisă în Lista Patrimoniului Universal UNESCO, numeroase construcții moderne și contemporane, edificii culturale: muzee și case memoriale, teatru, galerie de artă, observator astronomic, universitate, biblioteci, obiective de patrimoniu recent renovate, reamenajate și consolidate (clădirea Muzeului de Istorie și Cetatea de Scaun a Sucevei), expoziții permanente unice la nivel național ca mod de prezentare și interactivitate, expoziții temporare și activități culturale în unitățile muzeale: seri muzicale, spectacole de teatru, ateliere pentru copii, conferințe, simpozioane etc., evenimente anuale ce prezintă specificul local: de la istorie, tradiții și obiceiuri legate de sărbători religioase, meșteșuguri și produse meșteșugărești, până la port popular, cântece și dansuri populare, gastronomie bucovineană, oameni calzi și ospitalieri – peisajul multicultural al zonei mun. Suceava a fost realizat prin conviețuirea în același spațiu a diverselor grupuri etnice (români, poloni, armeni, ruși lipoveni, ucraineni, evrei), fiecare din ele punându-și amprenta în viața cetății.(N.B.)
Intră acum și în grupul de