Intră acum și în grupul de
Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava îndeplineşte standardele de acreditare şi a fost încadrat în categoria I de acreditare obţinând în urma evaluării realizate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate un procentaj foarte bun, de 96,35 la sută, de îndeplinire a referinţelor.
Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a transmis, săptămâna trecută, autorităţii tutelare, respectiv Consiliului Judeţean Suceava, rezultatele obţinute de SJU Suceava în urma procesului de evaluare în vederea acreditării, vizita comisiei de evaluare la spitalul sucevean având loc în a doua parte a lunii august 2017.
Astfel, ANMCS a comunicat “nivelul de îndeplinire al standardelor de acreditare,
grupate pe capitole de referinţă, precum şi nivelul de îndeplinire al referinţelor care a condus la încadrarea unităţii sanitare în categoria Acreditat, conform Ordinului Preşedintelui ANMCS nr. 85/2016 privind aprobarea categoriilor de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi aferente primului ciclu de acreditare şi a modelului certificatului de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi, cu modificările şi completările ulterioare”.
La indicatorul Managementul strategic al organizaţiei, procentul obţinut de SJU Suceava privind îndeplinirea referinţelor a fost de 98,44 la sută , ia indicatorul privind Managementul operaţional al informaţiilor- 97,03 la sută, la indicatorul privind Managementul resurselor umane- 98,67 la sută, la indicatorul privind Managementul mediului de îngrijire- 98, 09 la sută, la indicatorul privind Managementul calităţii serviciilor -96,11 la sută, la indicatorul privind Drepturile pacienţilor şi comunicarea- 93,01 la sută, la indicatorul privind Gestionarea datelor pacientului- 96,52 la sută, la indicatorul privind Managementul îngrijirilor de sănătate-95,97 la sută, la indicatorul privind Prevenirea şi gestiunea riscurilor-94,34 la sută, la indicatorul privind Managementul infecţiilor nosocomiale- 98,95 la sută, la indicatorul privind Siguranţa transfuziei şi transplantului- 95,55 la sută, iar procentul final obţinut de SJU Suceava a fost de 96,35 la sută.
Totodată, SJU Suceava a raportat integral indicatorii de monitorizare post-acreditare, aşa cum prevede Ordinul Preşedintelui ANMCS nr. 639/2016 pentru aprobarea Metodologiei de monitorizare a unităţilor sanitare acreditate, spitalele acreditate având obligaţia raportării informaţiilor necesare procesului de monitorizare.
Managerul SJU Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat pentru NewsBucovina că rezultatul foarte bun obţinut în urma evaluării în vederea acreditării este o recunoaştere a eforturilor întregii echipe adăugând că, în continuare, se doreşte păstrarea standardelor constatate pe toate cele 11 categorii de indicatori.
“Punctajul mare obţinut de spital ne şi bucură, dar ne şi pune în gardă. Avem datoria, pe viitor, să păstrăm spitalul cel puţin la standardele constatate acum, pe cele 11 categorii de indicatori, iar aceşti indicatori la un asemenea nivel se resfrâng şi mai vizibil în calitatea actului medical, în condiţiile pe care le au şi cei angajaţi şi cei bolnavi, nu în ultimul rând aparţinătorii. Sigur că eforturile noastre vor fi maxime, sprijiniţi şi de Consiliul Judeţean Suceava, de Primăria Suceava”, a spus Rîmbu.
El a adăugat că spitalul oferă condiţii pentru buna desfăşurare a activităţii şi că acestea trebuie respectate de către toţi cei care iau contact cu spitalul, inclusiv de angajaţi care trebuie să facă eforturi pentru “menţinerea la acest nivel a acestor condiţii”.
“Noi identificăm toate resursele, facem toate eforturile să fie totul bine, dar din păcate mai apar insatisfacţii şi de ordin obiectiv şi de ordin subiectiv”, a precizat Rîmbu.
Managerul SJU Suceava a mai spus că dacă spitalele vor fi clasificate în funcţie de nivelul de acreditare e posibil să fie promovată o finanţare separată, iar SJU Suceava s-ar putea număra printre cele finanţate “mai solid”, dat fiind nivelul de acreditare obţinut de spitalul sucevean în urma evaluării serviciilor de sănătate.
Ordinul Nr. 10/2018 privind aprobarea categoriilor de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi aferente celui de al II-lea ciclu de acreditare prevede la art.4 că încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria I de acreditare, denumită “acreditat”, necesită îndeplinirea de către acestea a următoarelor criterii cumulative: să obţină în urma evaluării un punctaj total de conformitate cu standardele ANMCS de cel puţin 90 la sută, să nu existe indicatori punctaţi cu (-10) în procesul de evaluare şi să deţină autorizaţie sanitară de funcţionare fără plan de conformare.
Reamintim că Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf.Ioan cel Nou” Suceava a fost acreditat în anul 2012 fiind clasificat în categoria spitalelor cu nivel de competenţă II A.
Potrivit legislaţiei, acreditarea spitalelor este valabilă cinci ani şi reprezintă o condiţie obligatorie pentru încheierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de