Intră acum și în grupul de
Primăria Suceava va ști până în luna iunie dacă actualul sistem de termoficare va mai putea fi funcțional în condițiile în care societatea de termoficare înregistrează pierderi în fiecare zi, iar faptul că lemnul de foc nu mai este considerat biomasă, așa cum era la momentul realizării investiției face ca firma să nu obțină certificatele verzi pe care se baza pentru a putea funcționa.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferința săptămânală de presă că roagă sucevenii care sunt branșați la sistemul centralizat să facă un efort să achite facturile.
„S-au dublat datoriile în ultima perioadă. Dacă în luna februarie erau datorii de 2,675 de milioane de lei, la sfârșitul lunii martie sunt de 4,6 milioane de lei”, a spus Lungu.
El a spus că joi va fi o nouă discuție la ANRE și speră ca societatea de termoficare să mai obțină certificate verzi pentru anul 2017.
„E o situație de forță majoră. Nu știu ce se mai poate face acolo. Primăria și-a achitat datoria, noi am plătit în acest sezon rece 9,8 milioane de lei. Suntem cu plata la zi”, a spus primarul.
El a menționat că Primăria poate să facă plăți în avans doar în sezonul rece și de aceea face un apel la populație să-și achite datoriile.
Primarul a spus că singura soluție pe care o are este să-și pună o tablă la gât și să fac grevă în fața Guvernului pentru modificarea ordinului de ministru al Apelor și Pădurilor ca lemnul de foc să fie considerat eligibil pentru certificate verzi dacă este folosit la producerea de agent termic în sistem centralizat.
El a arătat că pentru a putea face această solicitare e nevoie ca populația și Primăria să nu aibă datorii la firma de termoficare.
„E o situație delicată. Fără să ne panicăm, dar zi de zi această societate produce pierderi. Nu are cum să se mai închidă. Păcat de Dumnezeu că s-a făcut această centrală nouă. S-a făcut o centrală ultramodernă, de ultimă generație într-un județul Suceava cu cea mai mare suprafață împădurită din România”, a declarat primarul.
Ion Lungu a spus că sucevenii s-ar putea încălzi doar dacă se vor folosi resturile rezultate din igienizarea pădurii din județ.
„Din acele crengi se poate încălzi orașul Suceava”, a spus Lungu.
Primarul a răbufnit:„Certificatele le tai, lemn nu mă lași să consum, nu mi-l decontezi că nu e biomasă. Aici e o situație delicată, e un agent privat care prestează un serviciu public, iar primarul trebuie să asigure apa caldă și încălzirea”.
El a apreciat că nu crede că se va găsi o soluție pentru continuarea funcționării sistemului dacă nu se rezolvă problema la Guvern cu certificatele verzi.
„Avem jumătate de an în față să ne pregătim. Nu e cazul să ne panicăm. Dacă ajunge funia la par eu sunt primul care dau un mesaj. Nu știu care va fi soluția, dar sper că o vom găsi. Deocamdată eu sper”, a spus Lungu.
El a adăugat că Bioenergy a atacat în instanță ordinul de ministru care blochează acordarea de certificate verzi și crede că „într-o lună-două vom putea lua o decizie”.(N.B.)
Intră acum și în grupul de