Suceava are serviciu SMURD


Intră acum și în grupul de

Serviciul Mobil de Urgență și Descarcerare (S.M.U.R.D.) Suceava, ce va funcționa în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, a fost inaugurat vineri, în prezența prefectului de Suceava, Ovidiu Doroftei, subprefectului Angela Zarojanu, a directorului Spitalului Județean Suceava, Doina Elena Ganea, șefului Unității de Primire a Urgențelor Suceava, dr. Liviu Cîrlan, directorului Serviciului Județean de Ambulanță Suceava, Daniel Martiniuc și a altor reprezentanți ai instituțiilor cu caracter militar din județ.

După oficierea slujbei religioase, o echipă a noului serviciu SMURD a făcut o demonstrație de descarcerare a unui șofer aflat în stare de inconștiență, la volanul unei Dacii, blocat în interiorul autoturismului. Barele metalice ale „bătrânei” Dacii au dat puțină bătaie de cap foarfecelor hidraulice ale băieților de la descarcerare, însă până la urmă aceștia au reușit să o dezmembreze, și șoferul a fost scos, examinat, reanimat și pus în ambulanță.        

Personalul ISU „Bucovina” a ținut să precizeze la inaugurare, importanța echipajul serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare. Acesta  acționează pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune condiții și cât mai rapid posibil, fără a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistenței medicale de urgență, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor și altor situații de urgență în care funcțiile vitale ale persoanelor afectate sunt sau se presupune a fi în pericol iminent. Ajutorul medical de urgență se acordă pe timpul intervențiilor de către personalul medical propriu, precum și de personalul unităților sanitare din zona de competență sau raionul de intervenție, chemat în sprijin la locul acțiunii.

Pentru început, la SMURD Suceava au intrat în dotare trei ambulanțe noi, de tip B1 și B2 cu rol de prim ajutor și transport. Acestea sunt dotate cu aparatură performantă pentru monitorizarea funcțiilor vitale și prim ajutor.

De altfel, de sâmbătă, SMURD Suceava își începe efectiv activitatea, iar din 1 decembrie îi vor urma exemplul și cele de la Siret și Vatra Dornei.

ISU „Bucovina” Suceava a inițiat și format personalul propriu care să încadreze modulul de ambulanță la Iași, astfel încât calitatea misiunilor să fie cea așteptată și dorită de populație.

Cazurile la care vor interveni S.M.U.R.D sunt cele în care una sau mai multe persoane se află într-o situație de risc vital din cauza unei îmbolnăviri sau accidente acute, cazurile care necesită acordarea primului ajutor într-un interval scurt de timp, asigurarea protecției medicale în cazul intervenției echipajelor Inspectoratului pentru situații de urgență la misiunile specifice de risc de accidentare pentru personalul echipelor de intervenție, intervenția la accidente colective sau calamități.

În anul 2009, conform planificărilor, județul Suceava va primi încă trei ambulanțe, urmând a fi completat și necesarul cu autospeciale de descarcerare.

 


Intră acum și în grupul de