Intră acum și în grupul de
Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hîncu, a transmis, joi, la festivitatea de deschidere a manifestării ştiinţifice “Zilele medicale ale Sucevei”, un cuvânt de bun venit declarând că la acest eveniment participă medici de diferite specialităţi, cadre didactice universitare, şefi de clinici universitare, academicieni, invitaţi din Republica Moldova şi Ucraina, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, subsecretarul de stat al MS,Tiberius Brădăţan şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti şi Suceava, precum şi ai ISU Suceava.
Medicul Sorin Hîncu a spus că manifestarea, ajunsă la a VII-a ediţie, reprezintă un moment important pentru medicii din Bucovina şi Suceava.
El a precizat că la această conferinţă, care are ca temă “Managementul pacientului critic”, prin prezentările lucrărilor în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă, se va reuşi să se rezolve multe probleme legate de tema aleasă, una de larg interes, comună tuturor specialităţilor.
Hîncu a mai spus că manifestarea este organizată de Colegiul Medicilor Suceava, Colegiul Medicilor Dentişti Suceava şi Ordinul Asistenţilor Medicali din România- filiala Suceava, sub coordonarea UMF Iaşi şi sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale din România.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat că este onorată să participe la conferinţa Zilele Medicale ale Sucevei adăugând că a venit la acest eveniment cu “o echipă completă” de la Ministerul Sănătăţii, respectiv secretarul de stat Cristian Grasu, secretarul de stat Octavian Alexandrescu şi subsecretarul de stat Tiberius Brădăţan, dar şi cu managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, Alice Grasu.
“Este foarte important ceea ce reprezentaţi dumneavoastră, este foarte important ceea ce însemnaţi pentru Ministerul Sănătăţii şi doresc să vă asigur că prezenţa mea aici înseamnă că vă apreciez foarte mult munca, chiar foarte mult şi că întotdeauna în mine, la Ministerul Sănătăţii, veţi avea un real sprijin. Vă mulţumesc foarte mult, încă o dată, pentru invitaţie”, a spus Pintea.
Preşedintele de onoare al conferinţei Zilele Medicale ale Sucevei, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T.Popa” Iaşi, a declarat că evenimentul se află la a şaptea ediţie şi se desfăşoară concomitent cu Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România, care se întruneşte tot la Suceava în luna mai.
Vorbind despre tema din acest an a conferinţei, Managementul pacientului critic, profesorul universitar ieşean a spus pacientul critic trebuie să beneficieze de simpatia medicilor şi de “tradiţia samariteană” a profesiei de medic, iar medicii trebuie să subiectiveze durerea pacientului critic şi să-i acorde tot suportul “dincolo de protocoale şi ghiduri”, îndemnându-i, totodată, pe colegi să nu uite să fie oameni.
El a solicitat ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să urgenteze trimiterea spre adoptare în Parlament a legii malpraxisului, arătând că deşi aceasta a fost deja dezbătută şi analizată, iar aproape toţi foştii miniştri ai Sănătăţii au declarat la vremea respectivă că susţin această lege, nici până în prezent nu a fost aprobată.
“A fost atât de susţinută legea malpraxisului, încât nici până acum nu a intrat în şedinţa de Guvern. Vă rog să vă uitaţi cu atenţie, este o lege care poate nu este perfectă, dar este o lege modernă, care respectă toate principiile, inclusiv principiile etice şi care protejează în primul pacientul, ca persoană, şi în al doilea rând şi medicii, care exclude abuzul care se face cu privire la malpraxisul penal şi care poate să fie reluată şi nu costă nici bani, ci costă doar efortul de fi pusă din nou în circuit şi de a fi dusă în Parlament”, a subliniat Astărăstoae.
Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, medicul Alice Grasu, a declarat că serviciile de ambulanţă continuă să-şi facă datoria în cele mai multe situaţii de urgenţă, chiar şi în condiţiile în care acestea au funcţionat în ultimii ani cu personal subdimensionat şi cu resurse materiale “destul de depăşite faţă de nevoile populaţiei”, adăugând că prin noile majorări salariale speră ca medicii să rămână să profeseze în România.
“Reuşim în continuare să facem faţă la foarte multe provocări. Salvăm vieţi în condiţii în care mulţi ar spune mai mult nu putem. N-am spus niciodată mai mult nu putem”, a arătat medicul Alice Grasu subliniind că serviciile de urgenţă reprezintă “prima verigă şi interfaţa pacientului de acasă sau din locul public cu sistemul de sănătate din România”.
Profesorul universitar Eugen Târcoveanu, de la Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului universitar „Sf. Spiridon” din Iaşi a declarat că a participat la toate ediţiile manifestării ştiinţifice Zilele Medicale ale Sucevei adăugând că vine de fiecare dată la Suceava cu mare plăcere, pentru că este o conferinţă multidisciplinară, iar transmiterea mesajelor care trebuie să ajungă în practică se face prin acest tip de comunicare, prin colaborare cu cei care sunt la baza acestui sistem sanitar, începând cu medicul de familie şi terminând cu medicul dintr-un spital judeţean sau universitar.
El a arătat că aproximativ 80 la sută dintre medicii suceveni sunt absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi apreciind că întâlnirea cu foştii studenţi este “extraordinară”pentru un profesor.
“Când vezi ce au realizat, eşti şi tu mândru că ai făcut ceva în activitatea pe care ai desfăşurat-o în învăţământul medical”, a spus profesorul universitar EugenTârcoveanu.
Reprezentantul delegaţiei de medici din Republica Moldova, profesorul universitar Gheorghe Rojnoveanu, de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”din Republica Moldova a declarat că este convins că manifestarea Zilele Medicale ale Sucevei, cu tematica aleasă, va fi un eveniment ştiinţific de nivel înalt, dar şi cu o încărcătură spirituală deosebită, mai ales că se desfăşoară în anul Centenarului Marii Uniri.
“Aici, medicina ne uneşte, dar este un eveniment care deschide noi orizonturi sau comunităţi de a ne împărtăşi experienţa, de a ne cunoaşte mai bine pe tărâmul medical şi nu numai”, mai spus profesorul universitar Gheorghe Rojnovanu.
De precizat este că manifestarea Zilele Medicale ale Sucevei se desfăşoară în perioada 24-26 mai.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de