Intră acum și în grupul de
Inginerul și scriitorul Casian Balabasciuc a transmis o scrisoare deschisă primarul comunei Moldovița, Traian Iliesi, dar și comunității huțule din Moldovița în vederea susţinerii Mocăniței Huțulca din Moldovița și a activităţii celui care a reușit să o repună în funcțiune, Georg Hocevar.
Vă prezentăm integral această scrisoare deschisă.
„Scrisoare deschisă
Domnului Primar al comunei Moldoviţa, Traian Iliesi,
Comunităţii huţule din Moldoviţa,
Vă scriu în calitate de locuitor al Moldoviţei şi „naş” al mocăniţei „Huţulca”, preocupat şi îngrijorat de situaţia conflictuală ivită nu din cauze obiective, ci mai mult din pripeala şi superficialitatea cu care este privită existenţa trenuleţului turistic în peisajul comunei noastre.
Vreau să subliniez faptul că existenţa acestui obiectiv turistic pe teritoriul comunei Moldoviţa, alături de arhicunoscutul muzeu al oului încondeiat, pe care l-a dăruit localităţii natale doamna Lucia Condrea, a avut ca efect scoaterea dintr-un îndelung anonimat a localităţii, a etniei huţule şi nu numai, cele două obiective amintite devenind notorii. Datorită lor Moldoviţa a devenit un nume des pomenit de pe harta turistică a Bucovinei, în România, dar şi în multe ţări din Europa şi din lume, fiind trecută în ghiduri publicate în diverse limbi de circulaţie internaţională. Dacă azi suntem îndreptăţiţi să ne mândrim că aparţinem comunităţii moldoviţene este şi datorită investitorului Georg Hocevar, care cu pasiunea sa pentru trenuri şi cu dorinţa de a realiza un lucru bine gândit şi-a sacrificat timp şi bani pentru un obiectiv care aduce beneficii directe şi indirecte întregii comunităţi. Desigur, putea face aceste investiţii în orice alte locaţii în care mai există urme ale fostelor CFF-uri. Norocul însă ne-a surâs nouă şi fără să contribuim cu mare lucru, ne-am văzut beneficiarii avantajelor unui trenuleţ turistic care pune în valoare peisajele deosebite pe care ni le-au oferit dintotdeauna locurile acestea. Am convingerea că multe alte comunităţi bucovinene sau de mai departe ar fi fost fericite să aibă pe teritoriul lor asemenea atracţie turistică.
Problema noastră este însă modul în care înţelegem să gospodărim asemenea oportunitate, care pe lângă faptul că oferă nişte locuri de muncă pentru localnici, prin atragerea de turişti, contribuie la întărirea economică a comunei. Nu cred că ne pot caracteriza egoismul, orgoliul şi dezbinarea, ori invidia şi nepăsarea. Sunt convins că fiecare membru al societăţii moldoviţene are un cuvânt de spus şi că putem găsi căi de conciliere şi modalităţi de comunicare, amintindu-ne poveţele înaintaşilor noştri pentru care consătenii trebuiau să fie întotdeauna solidari, să se într-ajutoreze şi să adopte de fiecare dată hotărârile cele mai înţelepte pentru binele tuturor. Să nu uităm că activitatea trenuleţului forestier, devenit azi simbol şi atracţie turistică, a fost susţinută prin muncă de părinţii şi bunicii noştri. Ar fi momentul ca şi huţulii de azi să arate cât sunt de gospodari, pentru a lăsat generaţiilor mai tinere o bună rânduială şi nişte şanse într-o lume care devine din ce în ce mai strâmtă şi, poate, mai strâmbă!
De aceea, domnule Primar, vă adresez aceste rânduri cu rugămintea ca pentru binele comunităţii de ale cărei destine vă îngrijiţi, să utilizaţi toată energia şi tot ce vă stă în putinţă în vederea susţinerii activităţii mocăniţei „ Huţulca”, cea care purtând numele etniei din care cei mai mulţi facem parte, ne redă nu o simplă şansă, ci legitimitate, renume şi mândrie.
Cu deosebită stimă şi neîncetată speranţă,
Ing. Casian Balabasciuc, scriitor.”
Despre situația intervenită în ceea ce privește funcționarea trenului turistic Mocănița Huțulca News Bucovina a scris aici Mocănița Huțulca își schimbă stația de plecare în urma unor neînțelegeri între administrator și autorități
Intră acum și în grupul de