Intră acum și în grupul de
O centrifugă computerizată pentru obţinerea plasmei îmbogăţită cu trombocite din sânge recoltat de la pacient, indicată în tratamentul leziunilor musculoscheletale, va fi achiziţionată de SJU Suceava şi va permite ortopezilor din spital să efectueze această procedură în cazul pacienţilor cu leziuni cartilaginoase depistate şi tratate artroscopic.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat că aparatul de ultimă generaţie, estimat la aproximativ 35 000 de euro, ar urma să ajungă în cursul săptămânii viitoare.
El a spus că în prezent procedura de injectare a plasmei îmbogăţită cu hematocrit nu este decontată de CAS şi nici de spital, însă va utilă în cazul pacienţilor cărora le este recomandată şi va putea fi efectuată contracost.
“Vom face în aşa fel încât să fie abordabilă. Din păcate, nu poate fi decontată nici de CAS, nici de spital, dar cine vrea cu adevărat să-şi rezolve o anumită problemă, o poate face în spitalul nostru”, a precizat Rîmbu.
Medicul şef al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU Suceava, medicul primar Răzvan Bandac, a declarat că plasma îmbogăţită cu trombocite(Platelet-Rich Plasma), potrivit studiilor clinice, îmbunătăţeşte regenerarea leziunilor parţiale, folosindu-se resursa fiecărui organism.
“Se ştie că aceste trombocite au un rol în regenerare, rol în oprirea sângerărilor, în cicatrizarea plăgilor, sintetizează factori de creştere celulară. Deci, este un plus pentru a stimula şi au indicaţii în artrozele uşoare şi medii, la pacienţii tineri cu leziuni cartilaginoase depistate şi tratate artroscopic. Rolul ei este de a cicatriza şi a forma un nou cartilaj în zonele care sunt afectate, împreună cu acidul hialuronic”, a explicat Bandac.
Medicul sucevean a spus că indicaţia acestei proceduri este, în special, în cazul leziunilor parţiale, întâlnite mai ales în rândul tinerilor la care articulaţiile gleznei şi genunchilor sunt cele mai solicitate şi expuse, iar rezultatele în urma injectării cu plasmă bogată în hematocrit(PRP) se văd în timp, însă depind de severitatea leziunilor, de vârsta şi activitatea pacientului, de întinderea leziunilor.
El a precizat că procedura este minim invazivă şi constă în recoltarea unei probe de sânge de la pacient, în condiţii sterile, într-un chit special care se introduce în aparat, iar prin centrifugare se scot mai multe fracţii, printre care trombocite înalt purificate, care ulterior se introduc, spre exemplu, în articulaţia genunchiului, întreaga procedură fiind estimată ca durată la 30-45 de minute şi se poate realiza în cabinetul de ortopedie al ambulatoriului spitalului.
Medicul ortoped Răzvan Bandac a arătat că perioada de regenerare a leziunilor variază de la un pacient la altul.
“Chiar dacă este un tratament revoluţionar, este în funcţie de gradul de leziune al zonei afectate, poate fi nevoie să îl repeţi la 6 luni sau la un an, în funcţie de rezultatul examenului RMN sau al examenului artroscopic”, a menţionat Bandac.
Medicul sucevean a precizat că chitul folosit pentru această procedură se achiziţionează de către pacient.
“Noi dorim să avem acest aparat, întrucât Suceava este o zonă turistică, ce are un potenţial traumatic foarte ridicat. Avem foarte multe cazuri de leziuni meniscale sau leziuni de ligamente încrucişate pe care le rezolvăm aici. Zilnic, avem cel puţin o intervenţie artroscopică pentru aceste leziuni şi în care observăm un grad ridicat de leziune cartilaginoasă secundară la pacienţi tineri. Vrem să oferim şi o alternativă, pe lângă acidul hialuronic pe care îl injectăm în artroscopie. Noi suntem cam singurii din ţară care, la sfârşitul intervenţiei de artroscopie, injectăm acid hialuronic în scopul conservării şi refacerii cartilajului. Acest PRP aduce un plus prin gradul de îmbunătăţire al rezervelor pacientului de a oferi o regenerare activă, dar şi o regenerare secundară a cartilajului, vorbesc despre cei cu leziuni izolate, ei sunt beneficiarii, pacienţii tineri, sportivii, care pot fi recuperaţi”, a mai precizat Bandac.
El a subliniat că scopul procedurii este de a întârzia cât mai mult protezarea articulaţiilor genunchiului sau gleznei şi de a prezerva cartilajul cât mai mult timp.
“Genunchiul este vizat în principal, glezna, dar poate fi folosită şi în tratamentul entezitelor, al inflamaţiilor tendinoase, vorbim de periartrita scapulo-humerală, entezita ahiliană, entezita rotuliană, deci are mai multe indicaţii, nu numai în artroză. Scopul este regenerativ”, mai arătat Bandac.
Medicul şef al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie a adăugat că în medicina sportivă procedura de infiltraţie a PRP se face în mod constant, mai ales în cazul sportivilor de performanţă, care trebuie să dea randament maxim.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de