Intră acum și în grupul de
Cei doi medici specialişti în chirurgie toracică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Cătălina Aldea şi Denis Baican, care au venit în urmă cu un an la spitalul sucevean, au prezentat, joi, un bilanţ al activităţii compartimentului în care profesează arătând că în acest interval au fost înregistrate 400 de cazuri din sfera chirurgiei toracice, iar jumătate dintre acestea au fost rezolvate prin intervenţie chirurgicală.
Medicul Cătălina Aldea a declarat că acest Compartiment de Chirurgie toracică funcţionează în cadrul Secţiei de Chirurgie generală şi are o capacitate de șase paturi, iar pe parcursul ultimului an s-a pus la punct organizarea activităţii compartimentului.
Ea a spus că jumătate dintre cazurile rezolvate aici au fost de patologie toracică traumatică, respectiv fracturi costale, fracturi sternale, volete costale, pneumotoraxuri sau hemotoraxuri post-traumatice, iar jumătate au fost cazuri din patologia neoplazică şi patologia pulmonară infecţioasă.
“Evident că la fiecare dintre cazuri ne-am străduit şi am performat cât am putut noi de bine, în sensul că, de exemplu, pe partea de patologie neoplazică am efectuat toraco-scopii cu biopsii, deci toracoscopii diagnostice, toracoscopii terapeutice, în schimb, în ceea ce priveşte neoplasmele bronho-pulmonare, aici situaţia e un pic mai complicată, pentru că aproape toate cazurile cu care ne-am confruntat în aceste 12 luni au fost de regulă cancere depăşite din punct de vedere chirurgical şi atunci a trebuit să facem o biopsie pulmonară pentru o conduită terapeutică oncologică ulterioară corectă, însă aşteptăm cu nerăbdare şi ne dorim să ne sporim performanţele chirurgicale”, a spus medicul Cătălina Aldea.
Ea a precizat că, în cazul formaţiunilor tumorale în stadii primare, medicii Compartimentului de Chirurgie toracică pot efectua intervenţii chirurgicale, respectiv rezecţii pulmonare de tipul lobectomiilor( îndepărtare a unui lob al plămânului).
“Am avut aproximativ 400 de cazuri înregistrate în cele 12 luni, din care jumătate au fost cu intervenţie chirurgicală, fie că au fost drenajele pleurale pentru partea traumatică, fie că au fost toracoscopiile cu biopsii pleurale sau toracoscopiile cu pleurodeze cu talcaje, fie biopsiile pulmonare sau biopsiile ganglionare”, a spus Aldea.
Medicul sucevean a declarat că de la sfârşitul lunii mai medicii acestui compartiment au program de consultaţii şi în ambulatoriul spitalului.
Referindu-se la primul an în care a profesat în spitalul sucevean, medicul Cătălina Aldea a apreciat că nu a fost unul „neapărat uşor”, având nevoie de o perioadă de acomodare, dar că lucrurile sunt în prezent mult mai bine organizate şi speră ca noul compartiment să se dezvolte, iar echipa medicală să crească.
“Nu a fost un an neapărat uşor, pentru că noi eram nou-sosiţi, a trebuit să ne integrăm, să ne cunoaştem cu un întreg colectiv, ceilalţi colegi să se familiarizeze mult mai bine cu patologia pulmonară, mai ales că, în general, cazurile de chirurgie toracică sunt complexe, care necesită un management divers, dar am avut şi sprijinul colegilor de la ATI, mai ales că chirurgia toracică, din punct de vedere operator, are nevoie de intubaţie oro-traheală de tip selectiv, lucru care era relativ nou pentru acest spital, însă uşor, uşor lucrurile au început să se pună pe un făgaş normal şi evident ne dorim să creştem, să ne dezvoltăm, să creştem şi numeric din punct de vedere al echipei şi să fim din ce în ce mai prezenţi în zona asta, mai ales că încă sunt persoane care vin pentru prima dată în ambulator şi descoperă că există chirurgie toracică în Suceava. Nu suntem încă peste tot cunoscuţi”, a mai spus Aldea.
La rândul său, medicul Denis Baican a declarat că 70 la sută din cazurile de chirurgie toracică au putut fi rezolvate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi a mulţumit atât conducerii spitalului pentru deschidere şi susţinerea acordată, dar şi şefilor Secţiilor de Chirurgie generală şi Neurochirurgie, Valeriu Gavrilovici şi Anatolii Buzdugan.
“În anul viitor noi ne vom concentra şi vom pune la punct rezecţiile pulmonare în cazul cancerului bronho-pulmonar şi anume lobotomiile. Ţin să menţionez că pentru noi sunt foarte importante rezecţiile pulmonare şi mai ales pentru a cuprinde întreaga arie a chirurgiei toracice”, a spus medicul Denis Baican.
El a adăugat că acest compartiment dispune de echipamentele şi instrumentele necesare intervenţiilor din sfera chirurgiei toracice şi a reamintit că pe parcursul acestui an au fost realizate formalităţile administrative specifice.
„Nicăieri în lume nu se face totul peste noapte sau într-o lună de zile. Sunt etape normale, care trebuie parcurse în orice activitate”, a menţionat medicul sucevean.
Directorul medical al SJU Suceava, medicul primar oncolog Doina Elena Ganea, a declarat că cei doi medici, Cătălina Aldea şi Denis Baican, au fost angajaţi cu contract de prestări servicii, la fel ca şi alţi medici tineri din alte specialităţi medicale, iar pe parcursul acestui an au făcut “dovada clară a dorinţei de a colabora şi performa” prin implicare şi determinare şi din acest motiv conducerea SJU Suceava a solicitat Consiliului Judeţean Suceava, care a şi aprobat, scoaterea la concurs a celor două posturi de medic specialist în chirurgie toracică. .
“Au fost probleme care au necesitat prezenţa lor după-amiază şi unul şi celălalt au răspuns urgenţelor care s-au ivit, lucru care a fost de mare folos pentru rezolvarea cazurilor şi, în special, a politraumei, care necesită o muncă de echipă”, a explicat directorul medical al SJU Suceava precizând că cei doi medici specialişti în chirurgie toracică au fost incluşi, la propunerea sa, ca subinvestigatori în echipa unui studiu clinic pe cancer pulmonar, efectuat în mai multe centre din ţară.
De precizat este că cei doi medici sunt colegi de generaţie, au absolvit cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “ Gr.T. Popa” Iaşi, iar după terminarea facultăţii au efectuat rezidenţiatul în specialitatea chirurgie toracică tot la Iaşi, sub coordonarea conf.univ.dr. Cristina Grigorescu.
Ei au avut stagii de pregătire în Franţa, medicul Cătălina Aldea urmând timp de şase luni un stagiu de pregătire în domeniul chirurgiei generale şi vasculare, iar medicul Denis Baican a urmat un stadiu de pregătire în domeniul chirurgiei vasculare şi toracice de un an şi jumătate.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de