Intră acum și în grupul de
Colegiul Național „Petru Rareș” și Gimnaziul Nr. 6 din Cernăuți-școală cu predare în limba română, desfășoară împreună proiectul „Punte educațională în Bucovina”, care își propune creșterea nivelului de cooperare între licee din județul Suceava și din Regiunea Cernăuți. Este un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul PHARE CBC 2006, care va dura un an de zile. Va implica 84 de cadre didactice și reprezentanți ai autorităților publice locale și 300 de elevi din ambele localități implicate.
“Proiectul își propune realizarea de schimburi informaționale în ceea ce privește sistemul de învățământ și de bune practici, în vederea intensificării capacității instituțiilor și autorităților locale de a dezvolta și implementa proiecte comune în domeniul educațional și social din zona transfrontalieră. În același timp, „Punte educațională în Bucovina” va încuraja contactele dintre structurile de învățământ din Suceava și Cernăuți, având în vedere că educația reprezintă una dintre componentele cele mai importante din societatea noastră. Se dorește astfel realizarea unui transfer de know-how la nivelul celor două sisteme de învățământ, din România și Ucraina. Prin activitățile derulate va fi încurajat parteneriatul între diverse instituții locale din regiunile Suceava și Cernăuți și va fi îmbunătățit accesul la informații”, a precizat managerul de proiect, prof. Laura Sauciuc, de la Colegiul Național “Petru Rareș” Suceava.
În cadrul proiectului, la colegiul sucevean va fi creat și dotat Clubul Educație Europeană, unde, începând cu a 5-a lună din proiect, se vor organiza lunar diverse activități cultural-educative și informative, la care vor participa elevi și profesori. La Cernăuți, timp de 3 zile va avea loc seminarul tematic “Metode alternative de educație”, iar la Suceava se va desfășura timp de 7 zile un curs de formare de animatori. La aceste cursuri, 24 de cadre didactice, selectate riguros după anumite criterii stabilite de coordonatorii proiectului, vor fi pregătite pentru activități extrașcolare și de voluntariat. De asemenea, în cadrul activităților din proiect va fi organizat și un schimb de experiență cu profesori din Suceava și Gimnaziul Nr. 6 Cernăuți. În acest schimb vor fi implicați 15 profesori de la “Petru Rareș” și 15 de la Cernăuți, care vor preda în școala parteneră, timp de o zi, pentru a se familiariza și cu alte stiluri de predare. Potrivit prof. Sauciuc, întrucât sistemele de învățământ din cele două țări diferă, predarea se va face “în echipă”: profesorul ucrainean va preda specialitatea sa la “Petru Rareș”, dar va fi asistat la oră de un profesorul român, și invers.
Intră acum și în grupul de