Intră acum și în grupul de
Silvicultorii au declanșat marți, o grevă japoneză pentru că solicitările sindicatelor nu au fost soluționate favorabil, aceștia fiind nemulțumiți de salariile mici și de faptul că sunt obligați să plătească prejudiciile aduse de infractorii care fură lemne din pădure.
Potrivit Confederației Consilva, sindicaliștii au solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale inițierea unui act normativ prin care pădurarii să nu mai fie obligați să plătească în locul infractorilor, iar Regiei Naționale a Pădurarilor Romsilva să-și respecte promisiunile din lunile septembrie și noiembrie de mărire a salariilor personalului angajat, în condițiile în care salariul mediu în
Silvicultorii au pichetat de două ori sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în octombrie, cerând acordarea sporului de risc de 25 la sută prevăzut în Codul silvic și includerea acestuia în bugetul de anul viitor, reprezentanții Ministerului chemându-i la discuții.
Silvicultorii sunt nemulțumiți că din 27 martie 2008, data apariției Legii 46 – Codul Silvic, „nu s-a luat nici o măsură privind aplicarea articolului 127 alineatul 5 din această lege, prin care personalul silvic din cadrul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, al subunităților teritoriale ale acesteia, al ocoalelor silvice, al structurilor silvice, al structurilor silvice de rang superior și al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva beneficiază de un spor de risc de 25 la sută din salariul de bază”.
Sindicaliștii din silvicultură au dat în judecată Regia Națională a Pădurilor pentru a acorda retroactiv sporul din martie când a apărut legea, precum și agenții economici administratori de păduri, pentru că nu aplică legea pretextând că au nevoie de o specificare scrisă de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
În contractul colectiv de muncă nu este prevăzut sporul de 25 la sută pentru că acest act a fost elaborat înainte de apariția legii, în martie 2008, astfel că sindicaliștii cer ca în viitorul contract să fie prevăzut și să fie cuprins în bugetul pe 2009.
Sindicaliștii spun că, reprezentanții MADR au spus că nu este nevoie de nici o reglementare în plus de la minister. Cât privesc salariile, retribuția unui pădurar este de 700-800 de lei pe lună, cu 300 de lei sub salariul mediu pe economie. Pădurarii atenționează că în ultimii ani presiunea asupra pădurii și numărul de agresiuni asupra personalului silvic au crescut, semnalându-se cazuri de omor și de vătămare corporală gravă suferite de personalul silvic. Pe deasupra personalul silvic este obligat să plătească în locul infractorilor care sustrag masa lemnoasă din pădure valoarea dublă a prejudiciului creat de aceștia.
„Nu s-au pus în aplicare nici prevederile articolului 97 litera a din Codul silvic conform cărora costurile administrării, precum și ale serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice și juridice sunt asigurate integral de la bugetul de stat, dacă suprafața proprietății forestiere este mai mică sau egală cu 30 de hectare, indiferent dacă aceasta este sau nu cuprinsă într-o asociație, plata se face către ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, după caz”, precizează silvicultorii. Aceștia spun că neaplicarea în acest sens a Codului silvic lipsește Regia Națională a Pădurii Romsilva și ocoalele silvice private de fondurile necesare administrării acestor păduri, neputându-se astfel plăti paza și lucrările silvice în aceste păduri.
Intră acum și în grupul de