Intră acum și în grupul de
Directorul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Suceava, medicul Maria Pilat, a declarat, vineri, că persoanele care au călătorit sau care locuiesc în ţări unde s-au înregistrat cazuri de infecţie cu virusul West Nile, respectiv Grecia, Serbia, Italia şi Ungaria, au restricţie la donarea de sânge timp de 28 de zile de la întoarcerea în ţară.
Medicul sucevean a spus că, până în prezent, au fost refuzate de la donare aproximativ 10 persoane explicându-li-se motivul restricţiei.
Ea a explicat că şi persoanele care provin din judeţele în care au fost confirmate cazuri de infecţie cu virusul West Nile au restricţii.
Medicul Maria Pilat a precizat că în judeţul Suceava nu s-a suspicionat până acum nici un caz de infecţie cu virusul West Nile.
Directorul CJTS Suceava a menţionat că în lunile iulie şi august se înregistrează o scădere a donatorilor de sânge şi speră ca după data de 10 septembrie să fie o revigorare a numărului de donatori.
“E perioada de vară, care este, în general, deficitară în fiecare an în privinţa donării de sânge, în perioada concediilor şi a vacanţelor, dar încercăm să facem faţă, cel puţin în cazul urgenţelor. Urgenţele le-am asigurat, nu s-a pus problema de o amânare a vreunei intervenţii chirurgicale”,
Ea a mai spus că stocuri deficitare se înregistrează la grupele de sânge B III și AB IV, dar și la toate grupele cu Rh negativ.
Referindu-se la apropiata mini-vacanţă, medicul sucevean a arătat că, în funcţie de numărul donatorilor care se vor prezenta luni şi marţi la CJTS Suceava, dar şi de stocul de sânge existent, urmează să se ia o decizie dacă va fi nevoie ca personalul instituţiei să fie solicitat să lucreze în una din aceste zile. astfel încât să fie asigurat necesarul de sânge.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii se precizează că, potrivit datelor datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent, au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani, care avea comorbidități.
“Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că “aproximativ 80 la sută dintre persoanele infectate nu prezintă simptome”, însă în cazul în care apar simptome precum febra, durere intensă de cap, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical.
Ministerul Sănătăţii precizează că “în cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică)”, pot să apară şi alte simptome, respectiv rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Totodată, Ministerul Sănătăţii recomandă populației să adopte mai multe măsuri de protecţie, între acestea numărându-se evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor repelente de ţânţari, montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor, limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor, dar şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.
(L.B.)
Intră acum și în grupul de