Intră acum și în grupul de
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, luni, că monitorizarea infecţiei cu virusul West Nile va continua şi pe parcursul lunii septembrie, în judeţul Suceava nefiind înregistrat nici un caz de îmbolnăvire.
Zorescu a spus că de la începutul lunii mai şi până în prezent au recoltate probe biologice de la şapte pacienţi suspecţi de îmbolnăvire, iar rezultatele analizelor de laborator nu au confirmat infecţia cu virusul West Nile.
Zorescu a mai spus că sistemul de supraveghere a meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile a fost implementat în România în urmă cu 20 de ani adăugând că infecţia cu virusul West Nile este o boală contagioasă transmisă prin înţepătura de tânţar.
Ea a explicat că toate persoanele cu vârsta de 15 ani şi peste această vârstă, ce prezintă febră şi simptome ale meningitei şi la care, în urma puncţiei lombare, lichidul cefalo-rahidian este limpede, semn al infecţiei virale, sunt investigate suplimentar în vederea identificării unei posibile etiologii determinate de virusul West Nile.
Medicul epidemiolog sucevean a precizat că toate cazurile suspecte de îmbolnăvire sunt anunţate la DSP de către Secţiile de Boli Infecţioase ale spitalelor, după care se prelevează probe, ce urmează să fie analizate în laboratorul Institutului Cantacuzino din Bucureşti.
Zorescu a declarat că în perioada ianuarie-iulie 2018, în judeţul Suceava au fost raportate 18 cazuri de meningite virale, în majoritatea cazurilor îmbolnăvirea a fost cauzată de virusul Coxsackie.
Ea a reamintit populaţiei importanţa respectării normelor de igienă alimentară şi de igienă personală.
Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari şi să se protejeze utilizând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă prin amplasarea unor plase de protecţie la ferestre, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriei şi să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.
Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 până în data de 29 august, la nivel naţional au fost înregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 12 decese.
“Cele 12 decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități. 5 decese s-au înregistrat în București, 2 în județul Olt și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna, Constanța și Dâmbovița. Față de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu 3 săptămâni mai devreme, iar specialiștii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, așa cum a fost în anii 1996, 2010 și 2016”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de