Intră acum și în grupul de
Gigacaloria în sistem centralizat va costa circa 470 de lei fără TVA a declarat, marți, Adrian Bodea, administrator al Bioenergy și Thermonet.
El a spus că în prezent Bioenergy este complet decapitalizat, cu pierderi uriașe și este în situația de a găsi o soluție, aceasta fiind majorarea prețului de producție la 196 de lei fără TVA.
Adrian Bodea, administrator al Bioenergy și Thermonet a anunțat, marți, într-o conferință de presă că în ultimii ani au fost evoluții ale prețului energiei, respectiv gazul natural a crescut de la 100 la 165 de lei/MWh, energia electrică de la 180 la 250 lei/MWh, biomasa a crescut de la 50 la 100 de euro/tona uscată, iar apa și canalizarea au crescut cu 60 la sută.
El a explicat că producătorul de energie termică a trebuit să facă față unui ordin de ministru prin care lemnul de foc a fost scos din categoria de biomasă în condițiile în care centrala a fost realizată pentru a avea ca sursă principală lemnul de foc. Veniturile companiei din certificate verzi au scăzut la mai mult de jumătate.
Adrian Bodea a subliniat că prețul neschimbat la 116 lei/Gcal a condus la pierderi de 130 de milioane de lei în patru ani de funcționare.
El a spus că prețul nou al gigacaloriei va trebui să fie de 196 de lei, în timp ce în prezent prețul calculat este de 146 de lei.
„Noul tarif trebuie aplicat cât mai repede. Nu putem intra în sezonul rece fără să avem aprobat acest tarif deoarece nu vom putea susține funcționarea centralei”, a spus Bodea.
El a mai declarat că centrala are biomasă doar pentru trei zile și a spus că se înregistrează o situație gravă pe piața de biomasă pentru că nu e suficientă biomasă.
Bodea a menționat că firma are datorii de 15 milioane de lei la biomasă.
„Cer ajutorul comunității să înțeleagă că nu am scos bani din această termoficare ci am băgat bani pentru viitorul acestei centrale, o investiție de peste 90 de milioane de euro care a creat 200 de locuri de muncă și care este o bijuterie din punct de vedere tehnic ce a funcționat la 20-30 la sută din capacitate”, a spus Bodea.
El a mai declarat că asociațiile de proprietari au o datorie de circa 1,3 milioane de lei, iar Primăria nu are datorii.
În ceea ce privește prețul total al gigacaloriei va între 450 și 470 de lei fără TVA.
„Nu știm cât va fi preluat de subvenția primăriei și cât va fi plătit de populație”, a spus Bodea care a adăugat că a înțeles că primarul ar fi anunțat că va propune Consiliului Local să preia total creșterea.
În prezent prețul este 296 de lei, din care 116 lei prețul de producție, iar restul tariful de transport și distribuție.
Bodea a explicat că se va modifica și prețul de transport și distribuție pentru că pierderea de 40 la sută care se plătea la 116 lei, se va plăti la 196 de lei.
El a mai declarat că livrarea de apă caldă reprezintă pentru sistemul de termoficare sucevean o pierdere de 600.000 de euro pe lună.
Adrian Bodea a menționat că sistemul de transport și distribuiție va trebui reabilitat pentru reducerea consistentă a pierderilor care va conduce la un un serviciu de termoficare mai bun și la prețuri corecte.
El a mai declarat că dacă nu se aprobă majorarea prețului de producție în Consiliul Local Suceava centrala termică se va închide.
Adrian Bodea nu crede că instalarea de centrale termice de apartament este soluția pentru încălzirea în municipiu, ci sistemul centralizat.(T.B.)
Intră acum și în grupul de