Intră acum și în grupul de
În martie 2008, primarul PNL al Sucevei, Ion Lungu, pleca din PNL la PD-L și întregea o echipă din care a făcut parte încă din 2000, cea condusă de Gheorghe Flutur. Am văzut multă lume politică la acea vreme, care deja mustea de plăcerea cu care îl va vedea pe Lungu pierzând alegerile, tocmai pe motivul acesta, că a plecat din PNL. Aceștia erau super, mega-convinși că electoratul din municipiul reședință de județ este atât de avizat politic și de îndoctrinat încât lasă deoparte omul și se duce chitit pe sigla de partid. Nu a fost așa.
În iunie, Ion Lungu a câștigat cel de al doilea mandat consecutiv și iarăși, după ce și-au lins rănile, cei de la PNL și de la PSD au găsit motivul: cum că cei care l-au votat pe Lungu ar fi majoritari din Burdujeni. Am spus încă de atunci că nu are nici o treabă Burdujeniul și că nu e cazul să găsim false piste de analiză a reușitei politice ale primarului. Din punctul meu de vedere, s-a văzut foarte clar cum stă treaba cu cartierele Sucevei și cu împărțirea sferelor de influență politică, la alegerile generale. O femeie căreia nimeni nu-i dădea nici o șansă a candidat la vot uninominal și a ieșit deputat de Suceava, pe colegiul ce cuprinde cartierele „de lux” ale orașului, deci fără Burdujeni. Ion Lungu, în calitatea sa de președinte de organizație municipală, și-a luat candidatul și l-a „vândut” atât de bine că sunt convins că nici lui nu-i vine să creadă ce alegere bună a făcut partidul.
Revenind la întrebarea din titlu, mă gândesc cam ce strategie vor mai avea PSD și PNL Suceava pentru următorii 4 ani, pentru că dacă nu au de gând să înceapă o construcție politică solidă, pot anunța încă de pe acum că nu vor avea candidat la alegerile locale din 2012. Ion Lungu a demonstrat că e bun ca primar, în ciuda unor decizii pe care le-a luat și pe care, probabil că le regretă, și mă refer la cele din zona urbanistică a urbei. Lungu a avut Guvernul de partea sa în perioada 2004-2008 și se pare că îl va avea și în perioada 2009-2012. În aceste condiții, sunt convins că Suceava va beneficia de fonduri suficiente pentru dezvoltare și că Ion Lungu va ști să-și tragă spuza pe turta sa politică atunci când va veni vorba să exploateze din nou reușitele sale pe linie administrativă.
Din punctul meu de vedere, lucrurile pentru PSD și PNL sunt extrem de complicate. Dar și mai complicate sunt pentru PSD pentru că odată începută guvernarea cu cei din PD-L la Suceava, nu vor mai putea face nici un fel de opoziție, iar toate deciziile pe linie de administrație publică, indiferent de cât de bune sau rele vor fi, vor avea și girul celor din PSD, care ocupă fotoliile de consilieri locali. Însă la cum arată PNL în momentul de față, greu îmi vine să cred că din 2009 va fi în stare cineva să facă opoziție serioasă la Suceava. Dar cine știe Moș Crăciun de care parte a baricadei este și ce le aduce partidelor la anul. Eu unul sunt extrem de curios.
Mihai Chira
Intră acum și în grupul de