Intră acum și în grupul de
Programul național privind evaluarea stării de sănătate a populației în asistență medicală primară se prelungește până la data de 31 ianuarie 2009, potrivit unui comunicat emis de Guvern, iar perioada de decontare a serviciilor în cadrul programului până la data de 31 martie 2009. Guvernul a decis că taloanele necesare pentru prezentarea la medicul de familie, restituite sau nedistribuite populației, să fie arhivate de către casele de asigurări de sănătate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare, să se procedeze la distrugerea acestora.
La nivelul județului Suceava, doar jumătate din populația a fost evaluată în cadrul programului de monitorizare a stării de sănătate. De la demararea Programului național de evaluare a stării de sănătate în iulie 2007 și până în luna august 2008, inclusiv, când trebuia încheiat, un număr de 370.988 persoane din județul Suceava au fost evaluate de medicii de familie, dintre care 305.508 persoane asigurate și 65.480 persoane neasigurate. Potrivit directorului interimar al CAS Suceava, Michaela Pelepco, din totalul persoanelor examinate în perioada menționată, un număr de 121.960 au fost depistate cu risc de îmbolnăvire pentru diverse boli, reprezentând un procent de 32,8% din populația evaluată. Persoanele au fost identificate cu risc de îmbolnăvire pentru una, două sau mai multe boli, astfel: pentru diabet zaharat – 111.682 cazuri; pentru boli cardiovasculare – 26.974 cazuri; pentru cancer uterin – 5.080 cazuri; pentru cancer de sân – 2.475 cazuri; pentru cancer de col uterin – 2.398 cazuri; pentru cancer colorectal – 1.506 cazuri; pentru boală renală cronică – 853 cazuri; pentru AVC (accident vascular cerebral) – 706 cazuri; pentru osteoporoză – 398 cazuri.
Din cauza absenteismului, programul a fost extins inițial până la sfârșitul acestui an iar acum Guvernul l-a mai prelungit cu o lună.
După ce la sfârșitul lunii septembrie Ministerul Sănătății Publice a solicitat distribuirea taloanelor returnate de Oficiile poștale la sediul CAS Suceava și apoi către primăriile din județ, cele 53.400 taloane care se aflau la sediul CAS Suceava au fost sortate pe localități, fiind preluate de reprezentanții primăriilor în vederea distribuirii. Fiecare reprezentant a primit pe lângă taloanele returnate, planul de măsuri al MSP și o listă detaliată cuprinzând: numele si prenumele destinatarului, domiciliul destinatarului, CNP-ul destinatarului, precum și numele si prenumele medicului de familie la care este înscrisă persoana respectivă (pentru persoanele înscrise pe lista unui medic de familie).
Intră acum și în grupul de