Intră acum și în grupul de
Efectele crizei economice mondiale au început să se facă simțite și în activitatea Direcției Silvice Suceava, a declarat luni șeful acestei instituții, Valerian Solovăstru, care a arătat, într-o conferință de presă, că unele firmele care au câștigat licitații pentru masă lemnoasă renunță la contracte, iar altele au dificultăți în a plăti masa lemnoasă contractată. „Pe final de an ne-a afectat criza. Pe noi criza ne-a lovit în plin și asta se vede din poziția pe care au luat-o diversele societăți cu care noi am colaborat, respectiv renunțarea la unele contracte, imposibilitatea de plată la timp a masei lemnoase și asta, sigur, din cauza dificultăților pe care ei le întâmpină”, a spus directorul DS Suceava. El a arătat că, de la zi la zi prețul cherestelei scade și, în plus, nu firmele contractante mai au desfacere.
Solovăstru a adăugat că criza lemnului nu este foarte recentă și că de anul trecut a observat o scădere a prețului de vânzare a masei lemnoase și a dezinteresului față de această resursă, comparativ cu anii anteriori când era o lupta acerbă pe piața lemnului. El a precizat că în cursul anului 2008, DS Suceava a realiza o producție silvică „ușor mai mare” față de anul 2007, în condițiile în care s-a exploatat cu 150.000 de mc mai puțin, de la 1,4 milioane de mc în 2007, la 1,25 de milioane de mc în 2008.
Astfel DS Suceava a realizat în 2008 o producție silvică de aproximativ 1300 de miliarde de lei vechi, față de 1270 de miliarde de lei vechi în 2007, dar profitul este mai mic, din cauza calamităților din luna iulie, apreciind că va ajunge la 140 de miliarde de lei vechi. Solovăstru a spus că inițial profitul propus pentru anul 2008 a fost de 300-350 de miliarde de lei vechi, dar au fost cheltuieli legate de obiectivele afectate de inundațiile din luna iulie. El a precizat că în urma inundațiilor, păstrăvăria de la Brodina a fost rasă de ape, iar acum a fost repusă în funcțiune la capacitate maximă, totodată, au fost 420 de km de drum forestier distruși în totalitate, iar în prezent aceste drumuri sunt funcționale, fiind redate circulației, înregistrându-se totodată și un volum de peste 11.000 mc de material lemnos luat de ape. „Toate acestea au dus la nerealizarea profitului pe care ni l-am propus”, a spus Solovăstru.
Șeful Direcției Silvice Suceava a prognozat că anul 2009, va fi „foarte greu”, pentru că structura masei lemnoase nu mai este atât de atractivă și pentru că noul Cod Silvic prevede recoltarea de masa lemnoasă, conform amenajamentelor și nu pe cote alocate de la centru. Solovăstru a arătat că din cauză că județul Suceava a fost afectat în ultima perioadă de mari calamități, cum ar fi doborâturile de vânt din 2002-2003 și din 2007, structura masei lemnoase și posibilitatea sunt mult diminuate și că se va recolta masă lemnoasă mai mult din produse secundare.
Directorul DS Suceava a mai apreciat că o parte din firmele care au licitat pentru exploatarea de masă lemnoasă vor rezilia contractele. El a spus că la licitația organizată în această toamnă de DS Suceava s-au obținut prețuri exagerat de mari față de posibilitatea pieței și crede că agenții economici au mizat pe deprecierea leului, dar că lipsa de solicitări la export face ca această depreciere să rămână fără efect. „Deja avem solicitări de reziliere a contractului. Nu foarte mari. Eu sunt convins că acolo unde masa lemnoasă s-a luat cu un preț mult peste ceea ce este normal să se poată oferi, contractele vor fi reziliate”, a spus Solovăstru adăugând că aproximativ zece la sută din masa lemnoasă s-a luat la prețuri foarte mari.
El a mai arătat că dezinteresul față de această resursă a fost evident și la ultimele două licitații din luna decembrie organizate de DS Suceava când, din volumul de 100.000 de mc la drum auto s-au vândut doar 20.000 de mc. „Această situație ne dă de gândit legat de ce vom face în lunile ianuarie și februarie, dacă mai e cazul să intrăm în forță la exploatare de masă lemnoasă”, a mai declarat directorul DS Suceava.
Intră acum și în grupul de