Intră acum și în grupul de
Câteva zeci de persoane au participat, sâmbătă, la manifestările organizate în centrul municipiului Suceava la dezvelirea bustului făuritorului unirii Bucovinei cu România, Iancu Flondor.
Autoritățile județene și locale sucevene și mai mulți parlamentari au dezvelit monumentul, iar apoi un sobor de preoți a oficiat o slujbă de sfințire, dar și de pomenire a lui Iancu Flondor.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că în această zi este cinstit un mare bucovinean și un mare român.
„Astăzi cinstim un mare bucovinean, un mare român:Iancu Flondor.Acum 100 de ani în 27 octombrie 1918, la Cernăuți, Adunarea Constituantă alegea Consiliul Național Român cu președinte Iancu Flondor și aproba Moțiunea în patru puncte privind unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei cu Țara Mamă, România”, a spus Flutur.
El a arătat că este bucuros că a prins aceste vremuri.
„Am și avem o obligație să omagiem, să comemorăm, să ne aducem aminte de înaintașii noștri. Astăzi începem seria sărbătorilor Centenarului Unirii Bucovinei cu România”, a spus președintele Flutur.
El a menționat că au fost comandate două busturi ale lui Iancu Flondor, al doilea urmând să fie amplasat la Alba Iulia alături de personalitățile românești care au contribuit la Marea Unire.
„Vom fi o delegație a Sucevei la Alba Iulia pentru a dezveli bustul acolo. Este un lucru frumos, un lucru măreț, pe deplin meritat de cel pe care cu un an în urmă îl făceam cetățean de onoare al Sucevei. E prea puțin pentru faptele acestui mare om de stat”, a spus Flutur.
El a apreciat că Iancu Flondor a fost în fruntea celor care au militat pentru unirea cu țara.
Flutur a arătat că la acea vreme erau discuții aprinse în Bucovina, iar ucrainenii doreau ca Bucovina să se lipească în altă parte, dar că s-a mobilizat pătura de intelectuali bucovinei în frunte cu Iancu Flondor, iar în 27 octombrie 1918 au făcut primii pași, în 2 noiembrie au trimis la București moțiune privind dorința de unire cu țara mamă, iar în 6 noiembrie Armata Română care a venit în Bucovina pentru stabilirea ordinii în această zonă a venit la Suceava, iar în 11 noiembrie a ajuns la Cernăuți unde apoi au urmat toate procedurile și în 28 noiembrie Congresul Bucovinei a votat unirea pe vecie cu România.
Flutur a mulțumit sculptorului Virgil Scripcaru pentru faptul că a realizat această statuie atât de semnificativă și de frumoasă.
Sculptorul Virgil Scripcariu: Mă bucur foarte mult că mi s-a dat ocazia de a oferi orașului un gest artistic
Autorul bustului lui Iancu Flondor, Virgil Scripcariu, a declarat că încearcă un sentiment de recuperare identitară, plecat fiind de multă vreme din județul Suceava.
El a spus că a copilărit la Mărițeia Mică și că toate vacanțele le făcea aici.
„Mă bucur foarte mult că mi s-a dat ocazia de a oferi orașului un gest artistic”, a a spus artistul plastic precizând că se bucură foarte mult și de încrederea pe care autoritățile i-au acordat-o.
El a mulțumit celor prezenți că au venit în număr atât de mare la această dezvelire de monument.
Prefectul Mirela Adomnicăi: Această statuie este personificarea actului istoric care a avut loc la 28 noiembrie 1918
Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a menționat în discursul rostit cu acest prilej că în urmă cu doar două zile, de Ziua Armatei, în centru Sucevei a avut loc un alt gest festiv, fiind omagiată Armata Română.
„Evenimentul de astăzi, dezvelirea bustului lui Iancu Flondor, se înscrie în aceeași serie a obligației pe care o avem, datoria noastră de a cinsti pe toți înaintașii”, a spus prefectul.
Ea a arătat că despre amplasarea unei statui în zona centrală care să reprezinte unirea au fost discuții ample, dar concluzia este că este binevenită și legitimă amplasarea bustului lui Iancu Flondor pentru readucerea în memorie a celor care aproape au uitat, sau pentru aducerea în atenție a tinerilor, copiilor, a personalității lui Iancu Flondor și a contribuției sale la Unirea cu Țara Mamă.
„Această contribuție a fost recunoscută atât de către istorici, dar mai ales de contemporanii lui Iancu Flondor care spuneau la acea vreme că atât de strâns legată este ceea ce s-a întâmplat la 28 noiembrie de persoana lui Iancu Flondor încât aproape se identifică cu dânsul. De aceea eu cred că această statuie este personificarea actului istoric care a avut loc la 28 noiembrie 1918”, a spus Adomnicăi.
Ea a felicitat autoritățile sucevene pentru această inițiativă și arătat că municipiul Suceava nu avea o statuie care să simbolizeze unirea, iar acum există un asemenea monument.
Mirela Adomnicăi că trebuie adus un omagiu cel puțin ca o contribuție pe care o datorăm înaintașilor, iar despre unire ar trebui vorbit mai ales în aceste momente zbuciumate.
Primarul Ion Lungu: Iancu Flondor este unul dintre arhitecții Unirii Bucovinei cu România
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că prin dezvelirea acestui bust se aduce un omagiu unei dintre cele mai mari personalități politice din Bucovina și celui mai eficient om politic.
El a arătat că revoluția din Bucovina nu ar fi reușit fără implicarea lui Iancu Flondor.
Primarul a menționat că la acea vreme era o situație destul de tensionată în Bucovina și că pe de o parte ucrainenii doreau altceva, iar pe de altă parte erau și tensiunile din interiorul clasei politice din Bucovina, a românilor din Bucovina.
„Acel Consiliu Național al Românilor din Bucovina l-au agreat pe Iancu Flondor președinte pentru că era un om apreciat și iubit în popor”, a spus Lungu.
El a explicat că Iancu Flondor a fost cel mai eficient om politic pentru că de la 27 octombrie până la 28 noiembrie 1918 a reușit să mobilizeze românii din Bucovina, a reușit să informeze autoritățile austriece, guvernatorul de atunci, primarul de Cernăuți, autoritățile române, Regele Ferdinand, de intenția dumnealui, culminând în data de 28 noiembrie când s-a citat acea declarație de unire cu România.
Ion Lungu a spus că Iancu Flondor era un intelectual deosebit, un om inteligent, un om elegant și avea înfățișare de om european.
„Era cel mai de vază bucovinean după unire. Avea un comportament european”, a spus Lungu care a adăugat că Iancu Flondor „rămâne în memoria noastră ca un mare erou, un om căruia îi datorăm foarte mult”.
Primarul a menționat că intenția municipalității a fost să amplaseze în acest loc un monument al unirii, dar că nu s-a reușit acest proiect, dar consideră că s-a dovedit că bustul lui Iancu Flondor este acum în locul cel mai potrivit.
El consideră că Iancu Flondor este unul dintre arhitecții Unirii Bucovinei cu România.
Deputatul Alexandru Băișanu: Iancu Flondor a făcut enorm de multe pentru istoria României
Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a declarat că este onorat să fie alături de acest bust al unui mare om care a făcut enorm de multe pentru istoria României.
El le-a mulțumit Consiliului Județean Suceava și Primăriei Suceava pentru această inițiativă, dar și sculptorului pentru realizare.
Băișanu a amintit că în urmă cu șase ani a depus un proiect de lege pentru sărbătorirea Zilei Bucovinei, iar după doi ani și jumătate legea a fost adoptată, după ce a convins parlamentarii că această lege nu reprezintă o acțiune de federalizare ci de unire cu adevarat.
El a spus că lucrurile despre istoria Bucovinei le-a învățat de la profesorul universitar Mihai Iacobescu, prezent la acest eveniment și care era în lacrimi căruia i-a mulțumit că a reușit să sădească în el noțiunea de patriotism care lipsește multora.(T.B.)
Intră acum și în grupul de