Intră acum și în grupul de
Ultimele zile din an constituie un bun prilej de a face o trecere în revistă a evenimentelor remarcabile care au avut loc pe parcursul celor 12 luni care tocmai se încheie.
Între două campanii electorale, cea de la alegerile locale din luna iunie și cea de la alegerile generale din luna noiembrie, sucevenii au avut parte de un an record în ceea ce privește investițiile de pe piața de retail, nu mai puțin de patru hipermarketuri deschizându-și porțile în municipiul reședință de județ. Totodată, locuitorii județului au fost puși la grea încercare de valul puternic de inundații care s-a abătut asupra Sucevei în vara acestui an. Să ne reamintim principalele evenimente care au fost prezentate la rubrica de actualitate în cursul anului 2008:
1.Directorul AMBRO Suceava s-a stins din viață după ce s-a prăbușit cu avionul particular
Directorul combinatului de celuloză și hârtie AMBRO SA Suceava, Eric Rossmann (cetățean francez), a încetat din viață la sfârșitul lunii ianuarie , după ce avionul particular în care se afla s-a prăbușit într-o pădure, în zona localității sucevene Siminicea, situată la zece kilometri de municipiul Suceava. Aparatul de mici dimensiuni, cu două locuri era unul de tip Polaris FK 14, avion ultraușor, cu numărul de înmatriculare YR5149 și era proprietatea omului de afaceri francez. Acesta se afla singur la bord, el plecând de la Aeroclubul Suceava pentru a efectua un zbor de antrenament. În urma investigații efectuate la fața locului s-a stabilit că accidentul nu a fost provocat de condițiile meteo nefavorabile și nici de o eroare de pilotaj, ci de o defecțiune tehnică, avînd în vedere că motorul avionului s-a oprit în aer. Eric Rossmann era director general adjunct al Ambro Suceava, avea 38 de ani și era căsătorit cu o suceveancă, cu care are o fetiță în vârstă de un an.
2. S-au împlinit 620 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei și a Cetății de Scaun
Împlinirea a 620 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei și a Cetății de Scaun a fost marcată în perioada 8-10 februarie printr-o serie de manifestări. Astfel, în data de 8 februarie a fost dezvelită statuia ecvestră a voievodului Ștefan cel Mare, lucrare ce provine din colecția personală a suceveanului Sergiu Ganea, care va deschide și o expoziție filatelică. Totodată, pentru sarbatoarea orașului a fost emisă și o monedă aniversară.
Sucevenii au avut parte și de spectacole cu prilejul acestui eveniment. La Cetate au concertat Loredana și trupele „ZDOB ȘI ZDUB” și „HOLOGRAF”, iar la Casa de Cultură formația „LÃUTARII” din Chișinău, Sofia Vicoveanca și Margareta Clipa au susținut un spectacol. Bugetul alocat de Primăria Suceava acestei manifestări a fost de 2,5 miliarde de lei vechi.
3. Directorul Casei Județene de Pensii Suceava a suferit un cumplit accident de mașină
Accidentul care le-a provocat atâta durere lui Robert Marian și familiei sale s-a petrecut în seara zilei de 12 februarie 2008. Directorul Casei Județene de Pensii Suceava se afla la volanul mașinii de serviciu, o Dacia Logan, și când a ieșit din curtea firmei Auto Mitric a fost lovit în plin de un Seat Leon, care circula dinspre Fălticeni spre Suceava. Impactul a fost deosebit de violent, iar Robert Marian, care nu purta centură de siguranță, a fost proiectat în geamul portierei din dreapta față. A fost scos de acolo de echipajele de la descarcerare și dus la Spitalul Județean Suceava. Pentru că starea sa era extrem de gravă, în aceeași seară a fost transportat cu un avion militar la București, la Spitalul Bagdasar Arseni. Directorul Casei Județene de Pensii Suceava s-a aflat 10 zile în comă profundă și timp de o lună și jumătate nu a știut că trăiește, dar a reușit să învingă moartea și de câteva luni bune urmează tratamentul de recuperare pentru a-și relua viața de acolo de unde a lăsat-o în seara cumplitei tragedii.
4. A fost inaugurat primul parc de retail din Suceava, Shopping City
Centrul comercial Shopping City Suceava aparține parteneriatului realizat între compania Priceton Limited și fondul de investiții North Real Estate Oportunities Fund, actualul Argo Real Estate Opportunities Fund din care a rezultat firma Priceton Investments, dezvoltatorul proiectului. Pentru dezvoltarea acestui proiect, s-au cheltuit 70 de milioane de euro, mall-ul având o suprafață închiriabilă de 47.000 mp și o parcare de 1.200 de locuri. Printre companiile existente în centrul comercial din nordul Moldovei, se numără Mobexpert, Media Galaxy, Baumax și Carrefour. Galeria Comercială se întinde pe aproape 13.000 mp și include peste 120 magazine.
5. Inundațiile au calamitat județul Suceava
În urma precipitațiilor abundente căzute în perioada 25-27 iulie, 81 de localități, din totalul celor 114 din județul Suceava au fost afectate de inundații. Peste 7732 de gospodării au fost potopite, dintre care 87 au fost distruse total și 4944 de persoane au fost evacuate. Viiturile au măturat peste 16.567 hectare de terenuri agricole, un număr de 10.137 de fântâni nemaiputând fi nefolosite. Totodată, 1004 km de drumuri comunale, 2 km de drum național, 3 km sisteme de alimentare cu apă și aproape 80 km de drumuri județene au fost distruse, în diferite proporții.
Pagube s-au mai înregistrat la lucrarea SAPARD de la Marginea, 81 de poduri, 563 de podețe, 95 de obiective social-economice, 10 autoturisme, 12 lini electrice de medie de tensiune și 91 de posturi de transformare fiind afectate de revărsările de ape. Mai trebuie amintit că nici până în ziua de azi trupul adolescentului în vârstă de 16 ani, care a fost luat de ape, în zona podului Ițcani, în data de 25.07.2008, nu a fost găsit, cu toate că ISU „Bucovina” Suceava a întreprins la acea vreme o amplă acțiune de căutare.
6. Pensiunea “La Dolce Vita” a fost distrusă într-un incendiu
Pensiunea La Dolce Vita, aflată la ieșirea din Suceava spre Șcheia, a ars aproape în totalitate, în urma unui incendiu care a izbucnit în noaptea de 29/30 iulie. Pentru stingerea incendiului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a trimis 13 autospeciale de pompieri, din Suceava și Fălticeni, dar și Garda de Intervenție Gura Humorului, serviciile private pentru situații de urgență „Rulmentul” și „Termica”.
În momentul izbucnirii incendiului, în pensiune erau cazate zece persoane, care au fost evacuate în timp util astfel încât nu s-au înregistrat victime. În ceea ce-l privește pe patronul pensiunii, Gheorghe Berbece, acesta susține că incendiul a fost provocat intenționat, pentru a-l aduce la faliment. Potrivit primelor estimări, pagubele produse în urma incendiului sunt de aproximativ 2.000.000 de lei, adică 20 de miliarde de lei vechi. După o lună de cercetări, polițiștii au ajuns la concluzia că incendiul de la pensiunea „La Dolce Vita” a fost unul intenționat.
7. “Turism religios în Bucovina" și "Produse naturale din Bucovina – bioland" – proiecte promovate în cadrul Forumului Regional de Investiții
Consiliul Județean Suceava a lansat, în cadrul Forumului Regional de Investiții, organizat la Centrul Economic Bucovina, în perioada 10-12 octombrie 2008, două proiecte de promovare a turismului în Bucovina. Unul dintre acestea este proiectul turistic „Turism religios în Bucovina”, realizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, iar celălalt, proiectul de promovare a produselor tradiționale bucovinene. Ambasadorii Ungariei și Austriei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, europarlamentarul Theodor Stolojan, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, s-au numărat printre invitații la acest eveniment . Punctele de atracție de la Forumul Regional de Investiții au fost plimbările cu mocănița, precum și casa tradițională și bisericuța de lemn – o replică la scară mai redusă a bisericii de la Mănăstirea Humorului.
8. Cel mai mare mall din Moldova, Iulius Mall, și-a deschis porțile la Suceava
Primul mall din nordul României, Iulius Mall, a fost inaugurat la Suceava în data de 14 noiembrie 2008, și reprezintă cea mai mare investiție făcută în municipiul reședință de județ în ultimii ani – 60 de milioane de euro. Suprafața construită a centrului comercial este de 132.000 de meti pătrați, are peste 100 de magazine și 12 restaurante cu o capacitate totală de 1.200 de locuri.
Mall-ul mai dispune și de o sală de bowling, un spațiu de joacă pentru copii, primul sport-pub din Suceava, un teren de fotbal, patinoar în aer liber, dar și cel mai mare cinematograf din oraș. Pentru primul an de funcționare, dezvoltatorul Iulius Group se așteaptă la un număr total de vizitatori de peste șapte miloane. În cadrul centrului comercial, Auchan și Bricostore au deschis fiecare câte o unitate pentru care au investit 20 de milioane, respectiv zece milioane de euro.
9. “Crăciun în Bucovina”
Manifestările intitulate „Crăciun în Bucovina” , care fac parte din proiectul turistic inițiat de Consiliul Județean Suceava și Primăria Suceava, au debutat în seara zilei de 28 noiembrie, pe esplanada centrală a orașului, odată cu aprinderea luminilor Bradului de Crăciun, și se vor desfășura până în data de 5 ianuarie 2009. În această piață a fost montată o scenă pe care au fost instalate o replică a pridvorului Mănăstirii Humorului, o clopotniță, o casă țărănească și o iesle cu scena nașterii lui Iisus.
În apropiere, au fost amplasate opt standuri, care reprezintă zonele folclorice ale județului, în timp ce alte standuri au fost alocate producătorilor de brânzeturi și preparate de carne din județ. Pe parcursul lunii decembrie, în centrul Sucevei au fost organizate diferite festivaluri și spectacole de muzică religioasă, colinde, obiceiuri de Anul Nou. Atracția turistică o reprezintă însă plimbările cu mocănița, adusă de la Moldovița și pusă în funcțiune pe o linie ferată îngustă amplasată în zona centrală a orașului, pe o distanță de aproximativ 800 de metri. Inaugurarea mocăniței a avut loc tot pe data de 28 noiembrie, zi în care sucevenii au sărbătorit împlinirea a 90 de ani de la unirea Bucovinei cu România. Evenimentele din cadrul proiectului turistic “Crăciun în Bucovina” au fost promovate și în București, Timișoara, Cluj și Brașov, prin intermediul unor panouri publicitate luminoase.
10. O tânără de 18 ani a fost găsită spânzurată la peste 7 metri înălțime, într-un copac din zona Șipote
Suceveanca Diana Maloș, în vârstă de 18 ani, a fost găsită spânzurată la mijlocul lunii decembrie într-un copac din păduricea de lângă Mănăstirea Sf. Ioan din municipiul Suceava, la o înălțime de cca. 7 metri, cu mâinile legate. Deși în urma tragediei au apărut numeroase speculații legate de moartea tinerei, rezultatul oficial al anchetei criminalistice, precum și necropsia arată că moartea Dianei a fost cauzată de insuficiența respiratorie acută, instalată ca urmare a asfixiei mecanice, prin comprimarea formațiunilor vasculo-nervoase ale gâtului, prin spânzurare.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a preluat dosarul Diana Maloș de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava pentru a continua cercetările în cauza ce are ca obiect moartea suspectă a adolescentei.
11. Peste 60 de cazuri de turbare la animale, în cursul anului 2008
Potrivit șefului Direcției Sanitar-Vetrinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, de la începutul acestui an în județ s-au înregistrat peste 60 de cazuri de rabie la animale, în special la vulpi. Pe lângă cazurile de turbare la vulpi, în județ au mai fost înregistrate asemenea situații și la vaci, pisici, jder, dihor și câini.
Datorită numărului mare de cazuri de turbare înregistrate în județ, în cursul acestui an a fost demarat proiectul de cofinațare europeană pentru eliminarea rabiei. Prin acest proiect se dorește ca în următorii 10 ani spațiul românesc să devină liber de rabie, proiectul asigurând fonduri pentru vaccinarea antirabică a vulpilor. Costurile acestor acțiuni sunt foarte mari, vaccinarea urmând a se face cu ajutorul aviației.
12. Real și-a deschis porțile la Suceava
Real Hypermarket a inaugurat în ultimele zile ale anului 2008 la Suceava cel de-al șaselea magazin deschis de către companie anul acesta și cel de-al 20-lea din cadrul rețelei dezvoltate în România. Real Suceava a presupus o investiție de 22 de milioane de euro și se întinde pe o suprafață totală de 14.500 mp, din care suprafața utilă de vânzare este de 7.500 de mp. Real- Hypermarket aduce la Suceava o ofertă de peste 40.000 de produse, dintre care mai mult de 80% provin de la furnizori locali, regionali sau naționali. Galeria comercială adiacenta magazinului din Suceava se întinde pe o suprafața de peste 6.000 de mp și va găzdui 20 de spații comerciale printre care menționăm: JYSK, Tehnomarket, Takko Fashion, Farmaplanet, Mondex, Secuiana, Germanos. Real Hypermarket a investit aproximativ 425 de milioane de euro, în 2 ani și 9 luni, pentru deschiderea a 20 de magazine în România.
Intră acum și în grupul de