Intră acum și în grupul de
Ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, i-a răspuns deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan care a reclamat situația grea a unor elevi suceveni care trebuie să parcurgă zilnic, pe jos, chiar și zece kilometri la școală că responsabilitatea este a autorităților locale.
Deputatul PNL Ioan Bălan a acuzat Guvernul că elevii suceveni nu au suficiente microbuze școlare, iar mulți dintre ei sunt nevoiți să meargă pe jos și chiar câte 10 kilometri zilnic pentru a ajunge la școală. Totodată, deputatul liberal sucevean a prezentat în interpelare existența unor probleme majore cum ar fi starea tehnică precară a mijloacelor de transport, inspecții tehnice periodice expirate pentru multe dintre acestea, lipsa asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie și, în multe cazuri, lipsa atestatului de competență profesională pentru conducătorii auto.
„Solicit precizări privind modul în care Ministerul Educației Naționale a ținut cont de observațiile și recomandările formulate de Avocatul Poporului, în special cele privitoare la posibilitatea redeschiderii claselor școlare/preșcolare, în localitățile de domiciliu”, mai cere Ioan Bălan.
„Ministerul Educației Naționale (MEN) este preocupat de optimizarea transportului la cursuri al elevilor din zonele rurale izolate, pentru a asigura accesul la educație fără discriminare, dar, în baza principiilor descentralizării și autonomiei locale, responsabilitatea asigurării unui transport adecvat revine autorităților administrației publice locale”, susține Rovana Plumb.
Ea precizează că în perioada 2010-2015, la nivel național, au fost achiziționate 2.340 microbuze școlare și 100 autobuze școlare, iar achiziția și repartizarea acestora, la nivel de județe, a fost realizată cu respectarea legislației în vigoare, în funcție de populația școlară totală și rata abandonului școlar.
„Referitor la situația microbuzelor școlare din județul Suceava, menționăm că, pentru anul școlar 2018-2019, au fost depuse solicitări pentru achiziționarea a 54 de microbuze noi, documentația fiind transmisă către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, acesta urmând a derula procedurile de achiziție” a menționat ministrul interimar al Educației.
În ceea ce privește propunerea lui Ioan Bălan privind posibilitatea redeschiderii claselor școlare/preșcolare, în localități de domiciliu, ea precizează că responsabilitatea organizării rețelei școlare revine autorităților administrației publice locale.
De menționat este că PSD Suceava a răspuns înaintea ministrului Educației că situația semnalată de deputatul Ioan Bălan ar fi fost rezolvată de Guvern prin adoptarea unei ordonanțe.
Astfel, într-un comunicat de presă al PSD Suceava emis în 6 octombrie, se arată :„Domnul deputat, dacă s-ar fi informat, ar fi aflat că în data de 08.06.2018 Guvernul PSD- ALDE a emis Ordonanța de Urgență 461 prin care se stabilește cadrul instituțional pentru participarea Ministerului Dezvoltării la pregătirea unor proiecte, cu finanțare europeană (POR 2014-2020), ce au ca scop dotarea unităților administrativ-teritoriale cu mijloace de transport public local și de transport elevi”.
Potrivit sursei citate, proiectul de lege pentru aprobarea acestei OUG a fost adoptat în Senat pe data de 17.09.2018, iar în data de 4.10.2018 a fost supus avizării comisilor de specialitate din Camera Deputaților, urmând să fie dezbătut în plen.
„Deci îl informăm pe dl. deputat că problema este rezolvată”, se subliniază în comunicat.
PSD Suceava îi reamintește deputatului sucevean că furnizarea microbuzelor școlare a constituit o preocupare constantă pentru guvernarea social-democrată, iar în perioada 2013-2015, aproape 2000 de microbuze școlare au fost achiziționate de guvernul social-democrat și arondate localităților din România și 98 de microbuze au fost donate Republicii Moldova.
”I-am recomanda domnului deputat să se informeze înainte de a se exprima asupra unui domeniu mai ales dacă acest domeniu nu se află în sfera sa de cunoaștere”, conchide PSD Suceava.(T.B.)
Intră acum și în grupul de