Intră acum și în grupul de
S-au dat toate. E vorba de toate posturile de directori ale instituțiilor descentralizate din județul Suceava. Adică, nu vreau să înțelegeți greșit și să credeți că PSD și PD-L au căutat timp de o săptămână cei mai buni profesioniști care există în Suceava și le-a luat mai multe zile să-i convingă să accepte câte o funcție publică. NU! Ei pur si simplu au făcut o listă cu membrii care și-au făcut treaba în campanie (și vă rog aici să citiți, după preferință, membri cotizanți, membri apropiați celor din conducerea partidului) și au început să împartă, cu gândul de a trage foloasele cuvenite pe parcursul celor patru ani, care, cel putin teoretic, urmează a-i petrece alături, unii cu alții. S-au înțeles mai greu, dar nu fiindcă aveau oameni foarte bine pregătiți pentru un post, și o tabară și alta, ci pentru a da senzația că treaba pe care o fac e una foarte serioasă și e gândită cu migală. În realitate, și sunt în stare să pariez bani mulți pe chestia asta, posturile au fost date de mult, iar cei din PD-L au fost de fiecare dată primii care au obținut ce au vrut. Nu se putea altfel, în condițiile în care Traian Băsescu și premierul Emil Boc sunt ai PD-L.
Pe de altă parte, bine că s-au înțeles și că vor trece la treabă, cum or înțelege ei să o facă, pentru că deja speculațiile cu privire la un post sau altul ajunseseră în postura Elodiei, pe care toți o vedeau ba aici, ba dincolo, iar unii chiar ajunseseră să facă o obsesie pentru cine și cum va fi uns director. E bine să știți că în instituțiile descentralizate, numirea unui șef nou atrage după sine o serie de valuri ce nu se văd cu ochiul liber. Oameni care timp de patru ani au stat cuminți și și-au văzut de treabă deodată ies la bătaie și își amintesc de câtă asuprire au avut parte și-și revendică dreptul la avansare pe scara ierarhică, profesională. În toate instituțiile s-au făcut în perioada asta liste cu cei care vor pleca din funcțiile de șefi de birou, de departament, de compartiment sau cum s-or mai fi împărțit rolurile. Iar ura, slugărnicia și trădarea au fost ingredientele cele mai des folosite.
Din perspectiva mea va mai dura mult timp până când vom înțelege că lucrurile nu trebuie să fie astfel. Că nu contează cât de bine știi să apleci capul, ci contează doar cât de bun ești din punct de vedere profesional. La ce s-au pretat însă PD-L și PSD, după ani de acuze reciproce reduce discuția la ceva de genul…”de-a cui ești?”. Am ajuns să o trăim și pe asta. Poate că era cazul.
Vă rog să vă închipuiți că politica, cel puțin teoretic, este ca un joc de șah, în care fiecare dintre liderii locali încearcă să câștige teren. Până acum „nebunul” o tăia doar în diagonală, tura mergea in lateral, înainte și înapoi, iar calul se putea muta doar în forma de L. După ce am văzut la guvernare alianța PSD-PD-L nu mai sunt convins că regina, cel puțin la Suceava, nu poate sări precum calul, că nebunul nu e decât simplu pion și că cel pe care toți îl credeau rege are voie doar să stea pe loc. E trist că regulile jocului au fost schimbate pentru ca cei doi mari competitori, PSD și PD-L să fie mulțumiți cel puțin o perioadă. Pe nimeni nu interesează acum ce zice publicul pentru că, nu-i așa, ei se pot suci cum vor, noi, cei care avem un singur vot, odată la patru ani, sau poate mai devreme (și asta tot EI o vor hotărî) trebuie să facă un singur lucru: să-și plătească impozitele și taxele față de stat, pentru ca EI să aibă resurse pentru noi partide de șah, a căror rezultat iarăși nu va conta. Și nu va conta pentru că decât o supă chioară autentică (în opoziție), mai bine un gulaș amar și iute (la guvernare).
Mihai Chira
Intră acum și în grupul de