Intră acum și în grupul de
Un copil de 10 ani din Vicovu de Sus a ajuns la spital după ce, sâmbătă seara, i-a explodat o petardă în mână, situație care a determinat Poliția Județeană Suceava să reia apelul privind folosirea materialelor pirotehnice periculoase.
Astfel, sâmbătă seara, polițiștii din cadrul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus au fost sesizaţi prin 112 că unui copil de 10 ani, din orașul Vicovu de Sus, i-a explodat o petardă în mână.
Din discuțiile purtate cu mama copilului a reieșit că în jurul orei 18.00, acesta s-a întors acasă de la joacă cu mâna dreaptă bandajată și i-a spus că în timp ce intenționa să aprindă o petardă, acesata i-a explodat în mână.
La faţa locului a sosit un echipaj SMURD care a transportat copilul la Spitalul Municipal Rădăuţi unde a fost diagnosticat cu „traumatism la nivelul mâinii drepte – degetul mare”, fiind transferat la Spitalul Municipal Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.
În acest caz s-a deschis un dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.
Poliția Județeană Suceava arată că multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și vă pot răni sau chiar lăsa invalizi.
„Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special sărbătorile de iarnă. Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol”, arată Poliția Suceava.
Mai mult se precizează că persoanele fizice nu au voie să cumpere și să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1, respectiv articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă si nu trebuie să cuprindă petarde, baterii de petarde, petarde luminoase şi baterii de petarde luminoase; pocnitorile din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.
Cu toate acestea, în ciuda recomandărilor polițiștilor în fiecare an aduți dar în special copii cad victime ale uzului neutorizat de materiale pirotehnice, multe dintre ele cumpărate chiar de către părinți sau cu acordul acestora.
Inspectoratul de Poliţie Județean Suceava reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
– între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
– la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
– la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
– la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
– pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
– la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.
Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
„Atragem atenția asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente nedorite.
Pentru a preveni incidentele neplăcute şi chiar victimizarea populaţiei prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme prevederilor legislative, precum şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetăţenii sunt rugaţi să achiziţioneze doar obiectele pirotehnice permise de lege”, transmite Poliția Județeană Suceava.(N.B.)
Intră acum și în grupul de