Intră acum și în grupul de
Municipiile, orașele și comunele din județ au obligația ca în aceste zile, odată cu stabilirea bugetului, să prevadă fondurile necesare realizării lucrărilor de închidere a gropilor de gunoi existente, neconforme -cu termen la 16 iunie și să asigure colectarea selectivă a deșeurilor, în special a celor revalorificabile- hârtie, plastic, textile, fier vechi și separat a celor menajere.
„Pentru localitățile rurale, problema deșeurilor biodegradabile poate fi rezolvată prin diminuarea cantității lor prin refolosirea în gospodărie. Multe din resturile rezultate din activitățile gospodărești pot fi folosite, de exemplu ca îngrășăminte și pot fi împrăștiate prin grădină. Mult mai serioasă este însă problema colectării și neutralizării deșeurilor periculoase. Leșurile de animale trebuiesc preluate de firme specializate, această problemă fiind oarecum realizată, printr-un program național fiind desemnată firma ce se ocupă de acest segment, însă mai este problema deșeurilor agricole rezultate din îngrășăminte chimice și pesticide”, a spus șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim.
Potrivit acestuia, Garda de Mediu nu va face rabat de la sancționarea administrațiilor locale ce nu se preocupă de salubrizarea localităților. „Standardele de curățenie trebuie respectate, iar comisarii noștri nu vor trece cu vederea neregulile, cu atât mai mult cu cât se dorește a se dezvolta în județ turismul”, a adăugat comisarul-șef Harasim.
Anul trecut aproximativ 70 de primării au fost amendate pentru insalubrizare.
Șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Suceava atrage atenția că sancțiunile pentru aceste nereguli sunt de 1.500- 15.000 lei, iar în cazul în care, la controalele anterioare s-au dispus măsuri, nerealizarea acestora se amendează cu 50.000- 80.000 lei.
Intră acum și în grupul de