Intră acum și în grupul de
În momentul de față încă nu se știe dacă cele 25 de eleve din județ care, în ianuarie, ar fi urmat să primească a doua doză de vaccin împotriva cancerului de col uterin, vor mai fi sau nu imunizate. Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, crede că succesul campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col uterin la fetițele de clasa a IV-a ar fi fost garantat dacă ar fi fost mai intens mediatizată. Afirmația vine după declarația ministrului Ion Bazac, că acțiunea de imunizare a fost un eșec și ar putea fi reluată abia în 2010, după o mai atentă informare a părinților.
În opinia directorului Lăzăreanu, o astfel de acțiune era utilă în lupta contra maladiei. Acesta a precizat că deocamdată, nu a dispus nici o măsură pe plan local, așteptând în acest sens instrucțiuni scrise de la București. „Informarea părinților era absolut necesară. Ar fi fost nevoie de o campanie publicitară la televiziuni, prin care să se demonstreze necesitatea vaccinării. Mediatizarea acțiunii trebuia să fie corectă, să nu lase loc la interpretări și discuții. După ce se întâmplă un asemenea lucru e foarte greu să mai schimbi decizia oamenilor”, a declarat Alexandru Lăzăreanu, adăugând că, până la această oră, nu se știe ce se va întâmpla cu cele 25 de eleve din județ care au primit prima doză de vaccin, în cazul în care ministrul Ion Bazac va suspenda acțiunea de imunizare, așa cum a anunțat.
Șeful DSP Suceava a spus că vaccinările se fac după un calendar stabilit de Ministerul Sănătății de aceea se așteaptă o decizie oficială.
În județul Suceava, 4.439 de eleve trebuiau imunizate împotriva cancerului de col uterin, în cadrul campaniei care a demarat în decembrie, cu prima etapă, și ar fi urmat să continue în ianuarie și mai. Doar 25 de părinți și-au dat acceptul pentru a fi vaccinate, restul semnând pe proprie răspundere în tabele întocmite special, că nu vor ca fetele să primească injecțiile respective.
Intră acum și în grupul de