Intră acum și în grupul de
În județul Suceava există un număr de 17 localități vulnerabile în privința excesului de nitrați și nitriți rezultați din azotatul de amoniu, primăriile trebuind să aibă întocmite planuri de acțiune privind reducerea acestui risc. „În urma analizelor a rezultat 17 localități cu posibil risc ca apa freatică și de suprafață să conțină nitrați și nitriți. Cauza existenței acestor compuși ai azotatului de amoniu este desfășurarea unor culturi agricole intensiv, practicate înainte de anii 1990”, a declarat Constantin Harasim, șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Suceava.
Cele 17 zone vulnerabile la poluarea cu nitriți din surse agricole, în județul Suceava sunt: Bălcăuți, Bilca, Cajvana, Dornești, Frasin, Frătăuții Vechi, Gălănești, Grănicești, Gura Humorului, Horodnic de Jos, Păltinoasa, Straja, Todirești, Vama, Vicovu de Sus, Vicovu de Jos, Rădăuți.
Potrivit lui Constantin Harasim, toate aceste primării au elaborat Planul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole. „Acest proces este unul de durată, primăriile având interdicția de a folosi azotați. Aceste îngrășăminte folosite intensiv zeci de ani nu dispar peste noapte. Tot ceea ce trebuie să facă Primăriile este să respecte planul”, a explicat Constantin Harasim, cu precizarea că zilele aceste comisarii de mediu împreună cu specialiști de la Direcția Agricolă și Dezvoltare Rurală Suceava efectuează verificări pentru a se vedea dacă se respectă zonele de protecție.
Planul de acțiune de la nivelul primăriilor vizate cuprinde un program de reducere a utilizării acestui îngrășământ chimic prin tehnici noi, ecologice, mai puțin poluante care în timp să ducă la scăderea nivelului nitriților. Comisarul șef de mediu a menționat că administrațiile teritoriale trebuie urmărească, ca în zonele umede, în apropierea apelor să nu se folosească îngrășăminte chimice, ci naturale fără a se face excese.
Autoritatea de Sănătate Publică Suceava efectuează în fiecare an analiza apelor din fântânile din aceste zone, și avertizează populația dacă apa nu este bună de băut. Apa cu nitriți este foarte periculoasă în special pentru copii. Conform cercetărilor medicale, efectele intoxicației cu nitriți se manifestă, în principal, la copii de până la un an deoarece ficatul acestora nu este capabil să filtreze nitriții care ajung în sânge. Acolo, combinându-se cu hemoglobina dau naștere unui alt tip de „celulă”, metemhemoglobina, care are proprietatea de a nu putea fixa oxigenul. Astfel, sângele nu mai poate transporta oxigenul necesar organismului și acesta, practic, se sufocă.
Din acest motiv, apar, într-o primă etapă, fenomenele cianotice (colorarea în albastru a pielii ), iar, dacă nu se intervine la timp, survine decesul.
Pentru a se evita o asemenea tragedie, trebuie ca urgent să i se administreze copilului perfuzii cu vitamina C și Hemisuccinat de Hidrocortizon, medicamente utilizate în cazul intoxicației cu nitriți, precum și terapie cu oxigen.
De asemenea, pe termen lung concentrațiile masive de nitriți afectează evoluția psiho-motorie a copiilor.
Intră acum și în grupul de