Intră acum și în grupul de
Sfântul Prooroc Daniel este sărbătorit de Biserica noastră în fiecare an la data de 17 Decembrie.
Născut în seminția Iuda, din care s-a născut după trup și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, proorocul Daniel a avut menirea sfântă de a păstra nealterată credința în Dumnzeul cel adevărat. Rob în Babilon alături de mulți evrei strâmtorați, Sfântul Daniel și-a arătat înțelepciunea în fața regelui Nabucodonosor, tâlcuind vise și făcând numeroase minuni. Trei tineri credincioși, Anania, Azaria și Misail, au fost scăpați din cuptorul cel de foc. Dumnezeu cu rugăciunile lor și ale Sfântului Daniel a rușinat pe păgâni, dând curaj mare evreilor în statornicia împotriva idolilor.
Sfântul Prooroc Daniel a fost aruncat în groapa plină cu lei înfometați, dar Dumnezeu a închis gurile lor și ca niște mielușei au venit lângă sfânt. Mulți păgâni au crezut atunci în Dumnezeu, iar cei îndărătnici au fost pedepsiți chiar de rege pentru minciunile lor, el însuși fiind impresionat de grozăvia momentului. A fost o minune mare. Dumnezeu și-a arătat puterea Sa!
Sfârșitul mucenicesc al Sfântului Prooroc Daniel și a celor trei tineri, Anania, Azaria și Misail, s-a întâmplat în timpul păgânului rege babilonian Atic, foarte potrivnic evreilor și lui Dumnezeu. Au fost decapitați și trupurile lor au fost luate de îngerul Domnului și așezate pe Muntele Gheval sub o piatră mare.
Sfântul Daniel face parte din rândul celor patru profeți mari din Vechiul Testament, alături de Sfinții Isaia, Ieremia și Iezechiel. Luminat de Dumnezeu, a menționat timpul când se va naște Mesia, folosind expresia: „șaptezeci de săptămâni de ani”.
Cu mare cinste și bucurie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poartă numele Sfântului Prooroc Daniel.
prof. Justinian – Remus A. Cojocar
Intră acum și în grupul de