Intră acum și în grupul de
Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc se află „la un pas de faliment”, în condițiile în care are de achitat dobânzile la creditul pentru centrala termică de cogenerare, finalizată de trei ani și care nu poate fi pusă în funcțiune în lipsa unui operator de gaze naturale, a declarat marți primarul Gabriel Constantin Șerban. Acesta a arătat că pe lângă problema achitării dobânzilor la creditul pentru implementarea proiectului „Suceava-Utilități și mediu la standarde europene”, municipalitatea câmpulungeană mai are și datorii pentru investițiile începute în baza unor Hotărâri de Guvern, pentru care nu s-au virat încă sumele de bani.
Șerban a spus că din cauză că Ministerul Economiei nu a acceptat soluția inițială pe care a propus-o, pentru desemnarea unui operator local de gaze naturale, întreaga investiție, în valoare de 15 milioane de euro, privind reabilitarea termoficării în municipiu și construcția unei centrale termice de cogenerare, nu este pusă în funcțiune și nu poate să recupereze sumele investite. „Dacă centrala funcționa de trei ani, nu eram acum în postura să plătim dobânzile de la bugetul local, ci recuperam investiția prin costul gigacaloriei furnizate”, a explicat primarul. El a precizat că Primăria Câmpulung Moldovenesc a achitat deja 2,1 milioane de lei, dobânzi și că la mijlocul anului urmează să achite încă o tranșă de 2 milioane de lei. „Mai avem datorii de alte 5,3 milioane de lei față de constructori pentru datorii neonorate de fostul guvern”, a arătat Gabriel Constantin Șerban. Totodată, el a precizat că, în baza unor Hotărâri de Guvern, au fost începute investiții la rețelele de canalizare, la reabilitarea unor școli sau la apărări de maluri, dar că sumele de bani nu au fost transferate municipalității.
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marți, că dobânzile pentru „Suceava-Utilități și mediu” afectează deja primării sucevene beneficiare ale investițiilor din proiect, dar care nu au reușit să le pună în funcțiune, cum ar fi municipiile Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. „Este un proiect păgubos”, a declarat Flutur. El a spus că CJ Suceava trebuie să regândească pachetul de localități pentru care se va licita în vederea desemnării operatorilor de gaze naturale, în condițiile în care la ultimele două licitații organizate de MEF nu s-a prezentat nici un ofertant.
Consiliul Județean Suceava a cerut prelungirea, cu cinci ani, a perioadei de grație pentru împrumutul de 86,3 de milioane de euro obținut de la Deutche Bank, în vederea finanțării proiectului „Suceva-Utilități și mediu la standarde europene” întrucât investițiile nu au fost finalizate, dar solicitarea nu a fost încă aprobată de banca finanțatoare.
Pentru realizarea investițiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Suceava a obținut un credit cu garanții guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanțatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de grație de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
Intră acum și în grupul de