Intră acum și în grupul de
Materialele de construcții achiziționate de Guvern în vederea reconstrucției sau refacerii caselor afectate de inundațiile din vara anului trecut zac în depozite, întrucât nu s-a stabilit modul de reglementare a situației materialelor de construcții rămase neutilizate.
Potrivit prefectului de Suceava, Ovidiu Doroftei, în urma HG 864/2008, în județul Suceava urmau să fie reconstruite un număr de 197 de locuințe, iar alte 59 să fie reabilitate, dar în urma solicitărilor din teren au fost reevaluate unele situații și s-a propus Guvernului României, suplimentarea numărului de case ce se reconstruiesc cu încă șase locuințe, ce au fost aprobate prin H.G. nr.1057/2008. El precizează, într-un comunicat de presă, că din cauza unor situații punctuale, o serie de primării au refuzat să realizeze aceste lucrări, din care la Arbore 23 locuințe, la Cacica două locuințe și câte una în Bălcăuți și Șcheia, iar în comuna Satu Mare un număr de 13 locuințe au fost realizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Ulterior primăria Comănești a solicitat reconstruirea a nouă locuințe, iar cea din Ulma a mai solicitat reconstruirea unei locuințe, motiv pentru care, Prefectura a propus, în luna octombrie 2008, Guvernului României ca în județul Suceava să se reconstruiască un număr de 173 locuințe, iar 76 să fie reabilitate. „Aceste propuneri au fost aprobate parțial prin Hotărârea de Guvern nr.1507/19.11.2008, publicată în Monitorul Oficial nr.812 la data de 04.12.2008, în condițiile în care termenul limită de predare la roșu a acestor locuințe era 01.12.2008”, se arată în comunicatul prefectului de Suceava.
El menționează că în conformitate cu prevederile Programului de reconstrucție aprobat de Guvernul României la data de 1 decembrie 2008 au fost recepționate, în stadiul la roșu, un număr de 163 de locuințe, mai puțin cele zece din Comănești și Ulma, iar în condițiile în care nu s-au reconstruit un număr de 27 case, iar 13 au fost realizate de Arhiepiscopia Sucevei, materialele de construcție aferente au rămas în depozit.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu subliniază că materialele necesare au fost achiziționate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, prin Agenția Națională pentru Locuințe și s-au depozitat în trei locații din județ, la solicitarea expresă a Guvernului României, pentru a eficientiza recepția și distribuția acestora către localitățile afectate. Doroftei mai arată că a făcut numeroase intervenții la Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, Administrația Națională a Rezervelor de Stat, cât și la Agenția Națională pentru Locuințe, privind modul de reglementare a situației materialelor de construcții rămase neutilizate. „Deoarece instituțiile abilitate nu au furnizat un răspuns până la acest moment, iar conform cadrului legal Instituția Prefectului nu este abilitată să întreprindă nici o măsură privind distribuirea sau returnarea acestor materiale de construcției, nu putem decât să așteptăm o decizie din partea acestora”, mai precizează prefectul de Suceava.
Intră acum și în grupul de