Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, joi, cele zece proiecte în valoare de 6 milioane de euro pe care le propune pentru finanțare prin Banca Mondială.
Flutur a spus că demersurile Consiliului Județean Suceava privind dezvoltarea zonei continuă.
„După recentele discuții cu reprezentanții Comisiei Europene, cu doamna comisar Corina Crețu, privind dezvoltarea infrastructurii în sănătate și privind dezvoltarea Aeroportului Ștefan cel Mare Suceava, în aceste zile am concretizat și o serie de demersuri către Banca Mondială”, a declarat președintele CJ Suceava.
El a arătat că Banca Mondială este dispusă să finanțeze sau să identifice soluții de finanțare pentru proiecte de infrastructură mare, în valoare de minim 6,2 milioane euro fiecare, iar în acest sens s-au purtat discuții cu experți pe o serie de liste preliminare.
Președintele Gheorghe Flutur a anunțat că în final autoritățile județene sucevene au făcut o propunere pentru zece proiecte mari de infrastructură, de o importanță critică pentru dezvoltarea județului Suceava și a zonei de Nord a Moldovei și a țării.
Astfel, pentru o bună conectare la Aeroportul „Ștefan cel Mare” și pentru fluidizarea traficului în municipiul Suceava și în zonă se are în vedere realizarea variantei ocolitoare 2 a municipiul Suceava.
„Pentru infrastructura rutieră mai avem propuse construirea a două tronsoane de drum expres Siret – Suceava și Suceava – Roman, precum și realizarea unui drum TransRegio Rodna, pe traseul cunoscut ca Autostrada Nordului, prin care județul Suceava și nordul Moldovei să ajungă prin granița cu Ungaria, spre vestul Europei, pe drumul cel mai scurt, cel mai rapid”, a explicat Gheorghe Flutur.
El a adăugat că de foarte mare importanță este infrastructura feroviară, care are nevoie urgent de dezvoltare și modernizare, iar aici se are în vedere modernizarea și extindere tronsonului cale ferată Dărmănești – Vicșani, modernizarea tronsonului Suceava – Pașcani, precum și realizarea intermodalului de mărfuri de la Dărmănești, care va potența și mai mult dezvoltarea Aeroportului și a viitorului parc industrial din zonă.
„Pentru a veni in sprijinul localităților atestate ca stațiuni turistice de interes național, pentru modernizarea infrastructurii în vederea dezvoltării turismului, avem în vedere construirea variantelor ocolitoare în localitățile Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului”, a mai spus președintele Gheorghe Flutur.
El a menționat că în domeniul sănătății a fost inclusă realizarea unui Spital de copii la Suceava, unde, ca titlu de noutate,s-a prevăzut aici și o maternitate nouă.
„O atenție deosebită o acordăm în continuare dezvoltării Aeroportului Suceava. Cum am dat deja startul la lucrări de modernizare și extindere, aici avem în vedere decontarea cheltuielilor pe care le facem cu aceste investiții”, a precizat Flutur.
Președintele CJ Suceava a subliniat că cele zece proiecte se pot înscrie în cadrul unor strategii și documente programatice deja existente, cunoscute la nivelul forurilor europene, precum MasterPlanul General de Transport, Strategiile Integrate de Dezvoltare Urbană, Planurile de Mobilitate Urbană sau Planurile de Amenajare a Teritoriului Județean.(T.B.)
Intră acum și în grupul de